Αποκαλούνταν από τους συναδέλφους της και τα βρετανικά ΜΜΕ ως «το χρυσό κορίτσι της Σκότλαντ Γιάρντ». Η Νόβλετ Ρόμπιν Ουίλιαμς στα 30 χρόνια της καριέρας της δεν υπήρξε μόνο μια άψογη επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Υπήρξε και μια ανώτερη υπηρέτης του νόμου που διακρίθηκε τόσο για τον χειρισμό των επιζώντων της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο, όσο και για πλείστες άλλες περιπτώσεις, όπου διακρίθηκε για την επινοητικότητα και το ταλέντο της στην επίλυση δύσκολων υποθέσεων -γι’ αυτό και το 2003 έφτασε να παρασημοφορηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Ωστόσο, πλέον αποτελεί ξένο σώμα στην Σκότλαντ Γιάρντ: το «μαύρο πρόβατο» της βρετανικής αστυνομίας. Όπως αναφέρει ο Independent, η επιθεωρητής διατάχθηκε να εκτελέσει 200 ​​ώρες κοινωνικής εργασίας αφού βρέθηκε στο κινητό της υλικό παιδικής πορνογραφίας και συγκεκριμένα ένα βίντεο 54 δευτερολέπτων που δείχνει ένα ανήλικο κορίτσι να κάνει σεξ με έναν πολύ μεγαλύτερο της άνδρα. Ο δικαστής που την δίκασε περιέγραψε την υπόθεσή της ως «τραγική». «Είχατε μια μετεωρική σταδιοδρομία στην αστυνομική δύναμη εδώ και 30 χρόνια, κάτι που αποδεικνύεται ευρέως από τα βραβεία που λάβατε, από τις υποθέσεις που λύσατε και από τις πραγματικά εξαιρετικές αναφορές των ανωτέρων σας», δήλωσε ο δικαστής, «σε αυτό το πλαίσιο, είναι εντελώς τραγικό ότι βρεθήκατε στη θέση που είστε τώρα».

Η 54χρονη Ουίλιαμς στην κατάθεση της υποστήριξε πως αρνήθηκε να δει το βίντεο μετά την αποστολή του διαμέσου της εφαρμογής WhatsApp από την αδελφή της, Τζένιφερ Χοτζ, η οποία επίσης καταδικάστηκε σε 100 ​​ώρες κοινωνικής εργασίας Η 56χρονη κοινωνική λειτουργός Χοτζ ήταν αυτή που, όπως ισχυρίζεται, της έστειλε το επίμαχο βίντεο τον Φεβρουάριο του 2018, με στόχο «να την ευαισθητοποιήσει όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα». Ωστόσο, τόσο η ίδια, όσο και ο σύντροφος της, Ντίντο Μάσιβι, που επίσης είχε στο κινητό του το βίντεο, δεν έπεισαν το δικαστήριο. Επιπλέον, ο 61χρονος άνδρας, ως ο άνθρωπος που είχε στην κατοχή του εξαρχής το βίντεο, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ απολύθηκε από την δουλειά του, ως οδηγός λεωφορείου. Το χειρότερο όμως και για τους τρεις είναι ότι πλέον θα μπουν στην λίστα με όσους θεωρούνται «σεξουαλικοί παραβάτες» (sex offenders). Το οποίο και σημαίνει πως ειδικά για την Ουίλιαμς η καριέρα της στο αστυνομικό σώμα τελείωσε άδοξα, παρά τις όποιες δικαιολογίες σκέφτηκε η ίδια και ο συνήγορος της να ισχυριστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την Ουίλιαμς δήλωσε στο δικαστήριο ότι η πελάτης της δεν κατήγγειλε το βίντεο στις Αρχές γιατί δεν το έπαιξε καν, άρα δεν γνώριζε τι περιέχει. «Δεν είδα το βίντεο. Το έλαβα την ώρα που ήμουν στο γυμναστήριο και ούτε καν το «κατέβασα»», είπε η 54χρονη επιθεωρητής, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση για ποιο λόγο δεν το κατάγγειλε στους ανωτέρους της. Προφανώς, για να προστατεύσει την αδελφή της, μόνο που βρέθηκε η ίδια μπλεγμένη άσχημα, καθώς η βρετανική αστυνομία δεν αστειεύεται με αυτές τις υποθέσεις.