Τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη

Για να σας δώσουμε να καταλάβετε, τον περασμένο χρόνο 6.000 άτομα πέθαναν στο ταξίδι τους, 9.000 αγνοούνται μέχρι σήμερα και 7.000 πέρασαν μέρος των διακοπών τους σε κρατικές φυλακές. Για να μην πάθετε τα ίδια, δώστε βάση στα παρακάτω:

Προορισμός: Νοτιοανατολική Ασία

Κίνδυνος: Σύλληψη!

Σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και η Σρι Λάνκα εγκλήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά τιμωρούνται με θάνατο. Στο Βιετνάμ απαγορεύεται οι τουρίστες να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τη γυναίκα τους, ενώ μια απλή και ασήμαντη φωτογραφία πορνό που μπορεί να έχεις στο κινητό σου μπορεί να σου κοστίσει πρόστιμο ύψους 2.000 δολαρίων ή, χειρότερα, την παραμονή σου στη «στενή» με άλλα παλικαράκια!

Travel tip: Όλα είναι συζητήσιμα. Το «λάδωμα» στους αξιωματούχους της περιοχής είναι συχνό φαινόμενο, αλλά, αν δεν πιάσει, ετοιμάσου για μακρά παραμονή. Αν βρεθείς, πάντως, σε φυλακή, βοηθάει να έχεις μαζί σου σοκολάτες ή τσιγάρα. Στάνταρ θα βγεις γρηγορότερα. Τι να πουν και οι Αμερικανοί, που είναι τόσο αγαπητοί, ώστε κανείς δεν ειδοποιεί την πρεσβεία τους;  

Προορισμός: Λατινική Αμερική

Κίνδυνος: Απαγωγή!

Οι απαγωγές είναι συχνό φαινόμενο σε μέρη όπως η Κολομβία, αλλού όμως, και συγκεκριμένα σε Βραζιλία και Μεξικό, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς έχουμε 3.500 απαγωγές ετησίως! Ο άτυχος Ronald Sander εκτελέστηκε από τους απαγωγείς ακόμα κι όταν η οικογένειά του πλήρωσε τα 13 εκατομμύρια δολάρια που είχαν ζητηθεί ως λύτρα.

Travel tip: Τα απανωτά χτυπήματα έχουν ως εξής: Σε πάνε σε διάφορα ATM μέχρι να μπορέσεις να σηκώσεις όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Οι περισσότεροι τα βρίσκουν σκούρα επειδή αντιστέκονται. Αν είσαι συνεργάσιμος, το πολύ πολύ να φύγεις με μερικές γρατσουνιές.

Προορισμός: Ανατολική Ευρώπη

Κίνδυνος: Απάτη!

Στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ γίνονται τα περισσότερα κόλπα εξαπάτησης. «Χρησιμοποίησα την κάρτα μου σε ένα ρεστοράν, κι όταν γύρισα πίσω, κάποιος από την Πολωνία χρησιμοποιούσε την πιστωτική μου για να αγοράσει υπολογιστή!» έλεγε κάποιος στα MME.

Travel tip: Πλήρωνε με το πλαστικό χρήμα το ξενοδοχείο, αλλά για τις υπόλοιπες συναλλαγές προτίμησε τα μετρητά. Επιπλέον, μην εμπιστεύεσαι τους ντόπιους αστυνομικούς. Παίρνεις, για παράδειγμα, ένα χαρτονόμισμα από το δρόμο, και ξαφνικά εμφανίζεται ένας «μπάτσος» μπροστά σου και σου αφαιρεί ό,τι έχεις και δεν έχεις.

Προορισμός: Αφρική

Κίνδυνος: Αρρώστιες!

Υπάρχει η φλυκταινώδης νόσος των πιθήκων στην κεντρική και στη δυτική Αφρική, το σκουλήκι της Γουινέας στο Σουδάν, στην Γκάνα και στη Νιγηρία, ο δε πυρετός chikungunya… παντού! Το 2006, μάλιστα, εκδηλώθηκε και επιδημία. Σε ποιον αιώνα είμαστε, τέλος πάντων;

Travel tip: «Μία βδομάδα πριν από τις διακοπές κάνε τα απαραίτητα εμβόλια για την ελονοσία», προτείνει ο οικογενειακός γιατρός μας. Επιπλέον, όσο είσαι στην Αφρική έχε μαζί σου Imodium και μην τρως φρούτα και πάθεις καμιά χολέρα.

Προορισμός: Μέση Ανατολή

Κίνδυνος: Τρομοκρατικά χτυπήματα!

Τα δύο τελευταία χρόνια περίπου 300 Αμερικανοί έχουν πεθάνει σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος και το Ισραήλ θεωρούνται «hot spots». Είσαι σίγουρος πως θες να πας;

Travel tip: Να επισκέπτεσαι το προξενείο σου, που θα σου παρέχει διαρκή πληροφόρηση. Επιπλέον, μη χρησιμοποιείς αστικές συγκοινωνίες. Καφετέριες, αγορά και άλλα δημόσια μέρη τα προτιμούν οι τρομοκράτες. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα απλώς τρέξε να σωθείς, γιατί τα δεύτερα χτυπήματα είναι συνήθης τακτική.