Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του πλανήτη στην εποχή του κορωνοϊού

Μόλις δυο μήνες πριν, ο κόσμος απολάμβανε τη μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης από κάθε άλλη χρονική στιγμή στην ιστορία.

Η αεροπορική κίνηση ανέβαινε με σταθερούς ρυθμούς επί σειρά δεκαετιών. Ο δείκτης Henley Passport που υπολογίζει ποια διαβατήρια είναι τα πιο «φιλικά» για ταξίδια σε ξένους προορισμούς, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ιαπωνία ήταν πρώτη στην κατάταξη του 2020, καθώς οι πολίτες της μπορούν να επισκεφθούν 191 προορισμούς χωρίς να χρειάζεται η προέγκριση βίζας.

Σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες απολάμβαναν ταξίδια χωρίς καθόλου βίζα ή με βίζα την ώρα άφιξης σε 107 προορισμούς κατά μέσο όρο – αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τους 58 προορισμούς που μπορούσε να πάει ο μέσος ταξιδιώτης όταν πρωτοξεκίνησε τη συγκεκριμένη μέτρηση ο δείκτης το 2006.

Σήμερα, ωστόσο, όπως σχολιάζει το CNN, με το 93% του πληθυσμού της γης να ζει σε χώρες όπου έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το πεδίο δράσης έχει προσωρινά περιοριστεί δραματικά.

Εχοντας χάσει προς το παρόν την ελευθερία της μετακίνησης που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένη, ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την ισχύ των διαβατηρίων από το 2020 και πέρα;

Να τι αναφέρει ο Christian Kälin, δημιουργός του δείκτη Henley Passport, που είναι γνωστός και ως ο «Βασιλιάς των Διαβατηρίων».

Ηγέτιδα δύναμη η Ασία

Όπως εξηγεί ο δείκτης βασίζεται σε στοιχεία που παρέχονται από τη Διεθνή Αρχή αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και καλύπτει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς.

«Αποτελεί μια αντανάκλαση των γεωπολιτικών σχέσεων και του πόσο ανοιχτή είναι μια χώρα», αναφέρει ο Kälin.

Η Ιαπωνία διατηρεί τα πρωτεία καθώς μπαίνουμε στο β’ τρίμηνο του 2020. Στη δεύτερη θέση είναι η Σιγκαπούρη, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Γερμανία και η Νότια Κορέα.

Την 4η θέση καταλαμβάνουν Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιταλία και Φινλανδία. Η Αυστρία είναι μαζί με τη Δανία στην 5η θέση.

Ακολουθεί η λίστα με τα καλύτερα διαβατήρια για το 2020:

1. Ιαπωνία (191 προορισμοί)
2. Σιγκαπούρη (190)
3. Νότια Κορέα, Γερμανία (189)
4. Ιταλία, Φινλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο (188)
5. Δανία, Αυστρία (187)
6. Σουηδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία , Πορτογαλία (186)
7. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Νορβηγία, Ελβετία (185)
8. Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία (184)
9. Καναδάς, Αυστραλία (183)
10. Ουγγαρία (182)

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ανανεώνεται σε ζωντανό χρόνο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους , καθώς και όταν μπαίνει σε εφαρμογή κάποια αλλαγή στην πολιτική της έκδοσης βίζας.

Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού σε κάποιες περιπτώσεις ανέτρεψε τα δεδομένα εντελώς για τα διαβατήρια.

«Δείτε στην Ισπανία ή σε άλλες χώρες που τέθηκαν σε πλήρες lockdown. Πριν, αν είχες ισπανικό διαβατήριο είχες ένα από τα καλύτερα διαβατήρια στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις ελεύθερες μετακινήσεις», εξηγεί ο Kälin. «Τώρα, αν ήταν κανείς πολίτης Μπαγκλαντές που σε κανονικές συνθήκες θεωρείται “κακό” διαβατήριο, θα μπορούσε να ταξιδέψει ελεύθερα, αν έβρισε πτήση, για να φύγει από την Ισπανία».

Πόσο θα επηρεάζει ο κορωνοϊός τις επιδόσεις των διαβατηρίων

Σύμφωνα με τον Kalin, όχι πολύ. Σύντομα τα πράγματα αναμένεται να επιστρέψουν λίγο ως πολύ στα φυσιολογικά επίπεδα.

Όμως «αν κοιτάξετε την τωρινή κρίση, κάποιες πτυχές του τομέα υγείας όπως η ποιότητα του υγειονομικού συστήματος, η ποιότητα των εκτάκτων περιπτώσεων, η πρόσβαση στις υγειονομικές δομές και υπηρεσίες, ξαφνικά έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία. Και μέχρι τώρα δεν υπολογίζονταν στην πολιτική βίζας.

Αν και μέχρι τώρα βαρύνοντα ρόλο στην εν λόγω πολιτική είχαν παράγοντες όπως η οικονομία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες, ενδέχεται να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία.