Τι θα συμβεί αν βάλετε το κινητό σας στον φούρνο μικροκυμάτων και το καλέσετε

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια χρησιμότατη εφεύρεση, καθώς μας επιτρέπει να ζεσταίνουμε το φαγητό μας αποτελεσματικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ένα απλό τεστ που μπορείτε να κάνετε με τη βοήθεια του κινητού σας θα σας δείξει εάν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από τη συσκευή.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε το κινητό σας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και να καλέσετε από κάποιο άλλο τηλέφωνο τον αριθμό σας για να δείτε αν θα χτυπήσει. Φυσικά, ΔΕΝ πρέπει να θέσετε σε λειτουργία το φούρνο μικροκυμάτων.

Εάν δεν χτυπήσει το κινητό, αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων μπλοκάρει αποτελεσματικά την ακτινοβολία. Από την άλλη, εάν το κινητό χτυπήσει, σημαίνει ότι η ακτινοβολία του κινητού διαπερνά τον φούρνο, άρα σε κάποιο σημείο της συσκευής υπάρχει διαρροή.

Δεν χρειάζεται βέβαια να πανικοβληθείτε εάν ακούσετε το κινητό σας να χτυπά. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ελέγχει τις παραμέτρους ασφαλείας των φούρνων και επιτρέπει μικρές διαρροές, καθώς εγγυάται ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περίπτωση αυτή δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του συνιστά στους καταναλωτές να διατηρούν το φούρνο μικροκυμάτων σε καλή κατάσταση, να ελέγχουν εάν το πορτάκι του φούρνου κλείνει καλά και σε περίπτωση φθοράς να αποφεύγουν τη χρήση της συσκευής μέχρι να επισκευαστεί από επαγγελματία τεχνικό.