Το απόλυτο viral: Διακοπές σε ένα… ανύπαρκτο νησί

Eroda, το πανέμορφο νησί που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτικών διαδικτυακών κοινοτήτων, κατακτώντας 17.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε λιγότερο από ένα μήνα, στην κυριολεξία δεν υπάρχει!

Από τη Γερμανία έως τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι απανταχού τουρίστες κατακλύζονταν από διαφημίσεις σε social media, για τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα μοναδικά αξιοθέατα του νησιού Eroda, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει καμία πλατφόρμα για κρατήσεις ξενοδοχείων και εισιτηρίων.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ίσως και μοναδική τουριστική καμπάνια που έχει γίνει ποτέ στο Διαδίκτυο, για έναν προορισμό που δεν υπάρχει.

Μετά από ενδελεχή έρευνα των τουριστών που επιθυμούσαν διακαώς να ταξιδέψουν στο ατμοσφαιρικό νησί, διαπιστώθηκε ότι οι φωτογραφίες που φιλοξενούνταν στην ιστοσελίδα του νησιού, ήταν στην πραγματικότητα ένα ψηφιδωτό απεικονίσεων πολλών διαφορετικών μικρών προορισμών ανά τον κόσμο, οι οποίες δημιούργησαν με επιτυχία ένα… τουριστικό υβρίδιο.

«Επισκεφθείτε την Eroda σήμερα!» παρακινούσε η ιστοσελίδα το ταξιδιωτικό κοινό.

Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ρητά ανέφερε ότι είναι Copyright του Συμβουλίου Τουρισμού της Eroda, αποδεικνύοντας την τελειοποίηση της φαιδρής «απάτης».

Πολλά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού αναφέρουν ότι η καλοστημένη αυτή καμπάνια που έγινε viral σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ίσως να συνδέεται με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του τραγουδιστή Harry Styles, γεγονός που υποδεικνύεται και από κάποια στοιχεία στην τουριστική ιστοσελίδα, όπως είναι οι τίτλοι των τραγουδιών.

Φυσικά, η δισκογραφική εταιρεία δεν έχει απαντήσει έως σήμερα σε σχετικά ερωτήματα που έχει αποστείλει ο ξένος τύπος, αφού εάν ισχύει κάτι τέτοιο, σκοπός κάθε διαφημιστικής εκστρατείας, είναι να επιτύχει τον απόλυτο στόχο της.

Εν αναμονή των εξελίξεων, διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά η δύναμη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προβολή και προώθηση τουριστικών προορισμών. Έστω και ανύπαρκτων…