Πέθανε σε ηλικία 34 ετών o άνθρωπος που έκανε διάσημο το Ice Bucket Challenge

O Πητ Φρέιτς πέθανε σε ηλικία 34 ετών καθώς έπασχε από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS). Είχε εμπνεύσει πολλούς το 2014 όταν είχε επιχειρήσει το Ice Bucket Challenge.

Ο Πητ είχε γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες όταν παρά το γεγονός ότι υπέφερε ALS και ήταν ακινητοποιημένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είχε δοκιμάσει το Ice Bucket Challenge, μία τάση που είχε γίνει viral στο διαδίκτυο το 2014. Ο ίδιος το είχε κάνει αυτό ώστε να αυξηθούν τα έσοδα για το μέσω του Ice Bucket Challenge, κάτι που κατάφερε καθώς είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 115 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για το ALS. Ο Πητ Φρέιτς είχε διατελέσει αρχηγός του Boston College στο μπέιζμπολ το 2006 και το 2007. Διαγνώστηκε με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) το 2012. Η οικογένειά του γνωστοποίησε το θάνατό του μέσω μίας ανακοίνωσης που βγήκε από το Boston College: «Σήμερα ο παράδεισος υποδέχθηκε τον άγγελό μας, Πητ Φρέιτς, που πέθανε μετά από ηρωική μάχη με το ALS».

Ενέπνευσε εκατομμύρια

Το 2013 και το 2014, ο Φρέιτς μαζί με δύο φίλους του από το Boston College έκαναν γνωστό αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως ALS Ice Bucket Challenge, το να ρίξεις δηλαδή έναν κουβά με κρύο νερό στο κεφάλι σου, να κάνεις μία δωρεά στο σε έναν οργανισμό για το ALS και να προκαλέσεις κάποιον άλλο να συμμετάσχει. Πολλοί celebrities ανά τον κόσμο έλαβαν μέρος στο συγκεκριμένο εγχείρημα, με τον Φρέιτς να γίνεται κάτι σαν σύμβολο αυτής της προσπάθειας. Η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συλλόγου Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS), Μπάρμπαρα Νιουχάουζ είχε δηλώσει το 2014 για την ανταπόκριση του κόσμου, «δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία της ασθένειας». Ο 34χρονος ήταν παντρεμένος και είχε μία μικρή κόρη.

Τι είναι η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS)

Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση είναι μια ταχέως προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή στην οποία το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο επιλεκτικός θάνατος των κινητικών νευρώνων καταλήγοντας σε προοδευτική αδυναμία και τον θάνατο από αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ALS συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig, από το διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από την νόσο το 1941. Η συχνότητα είναι 1-2 ανά 100.000 άτομα ανά έτος και η επικράτηση 4-13 ανά 100.000. Η ακριβής αιτία του εκλεκτικού εκφυλισμού κινητικού νευρώνα στο ALS παραμένει άγνωστη.