Στη Μόσχα βιώνουν τον πιο θερμό χειμώνα εδώ και 140 χρόνια και κουβαλάνε τεχνητό χιόνι

Οι θερμοκρασίες στην Μόσχα ήταν τόσο υψηλές αυτόν τον Δεκέμβρη που η κυβέρνηση κατέφυγε στην αποστολή φορτηγών γεμάτων με τεχνητό χιόνι για τη δημιουργία μίας πρωτοχρονιάτικης διακόσμηση στο κέντρο της πόλης. Βίντεο από την παράδοση για τη δημιουργία ενός «λόφου» για snowboard έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες να σχολιάζουν την ειρωνεία του να φέρνεις χιόνι σε μία πόλη που δαπανά εκατομμύρια κάθε χρόνο για την απομάκρυνσή του.   

Η περιοχή της Μόσχας βρίσκεται καταμεσής ενός από τους θερμότερους χειμώνες που έχει περάσει εδώ και 140 χρόνια. Οι θερμοκρασίες στην Ρωσική πρωτεύουσα ανέβηκαν στους 5,4 βαθμούς Κελσίου στις 18 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1886. Οι ασυνήθιστα θερμές θερμοκρασίες έρχονται μαζί με την αύξηση της ανησυχίας για την επίδραση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής στη Ρωσία. Το παγωμένο υπέδαφος κάτω από τις βόρειες πόλεις της χώρας λιώνει αργά, και η υποχώρηση του αρκτικού πάγου οδηγεί τις πεινασμένες πολικές αρκούδες σε αστικές περιοχές.  

Ο ζεστός καιρός τον Δεκέμβριο διέκοψε τη χειμερία νάρκη στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας και προκάλεσε την ανθοφορία στο βοτανικό κήπο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας πολύ νωρίτερα από το κανονικό. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου δήλωσαν ότι είχαν βάλει πέντε τζερμπόα (είδος τρωκτικού) σε ειδικούς καταψύκτες για να τους ενθαρρύνουν να πέσουν σε χειμερία νάρκη. Ο πιο ορατός αντίκτυπος, ωστόσο, ήταν η έλλειψη χιονιού, η οποία αρχίζει συνήθως να καλύπτει τη Ρωσία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Ασθενής χιονόπτωση έχει πέσει στη Μόσχα με τα πάρκα να έχουν ασπρίσει αλλά ο μεγαλύτερος όγκος του χιονιού στο κέντρο της πόλης έχει λιώσει.

Οι Αρχές της πόλης δήλωσαν ότι το τεχνητό χιόνι είχε μεταφερθεί για μια εκδήλωση snowboard που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών και θα ξεκινήσει την Πρωτοχρονιά. Παράγεται με την κοπή πάγου για ένα τοπικό παγοδρόμιο, δήλωσε ο Alexei Nemeryuk, επικεφαλής του τμήματος εμπορίου και υπηρεσιών της Μόσχας. «Τα μηχανήματα κόβουν χιόνι ούτως ή άλλως, και λίγο από αυτό περισσεύει. Συνήθως λιώνει, αλλά σε αυτή την περίπτωση το χρησιμοποιήσαμε ξανά », δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva.  

Η Ρωσία έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι η κρίση αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία. Η χώρα θερμαίνεται 2,5 φορές ταχύτερα από ό, τι ο μέσος όρος για τον πλανήτη, σημείωσε.   Επίσης, αμφισβήτησε την επιστήμη της αλλαγής του κλίματος και παρέλειψε οποιαδήποτε συζήτηση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Άφησε να εννοηθεί ότι το κλίμα αλλάζει λόγω της αλλαγής του άξονα της γης. «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, τουλάχιστον της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταβάλουν «τις μέγιστες προσπάθειες για να αποτρέψουν δραματικές αλλαγές στο κλίμα».