Προειδοποιούν οι Κινέζοι την Ευρώπη για τα δίκτυα 5G

Φαίνεται πως στο Πεκίνο γνωρίζουν ήδη πως, όσον αφορά την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποκλείεται να ενδώσουν, τελικά, στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο για αυστηρότερους ελέγχους αλλά ακόμα και για αποκλεισμό των κινεζικών εταιρειών από την ευρωπαϊκή αγορά. Και το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ο Ζανγκ Μινγκ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού ΥΠΕΞ και νυν πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, έσπευσε να προειδοποιήσει, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στους έγκριτους Financial Times, πως εάν οι Ευρωπαίοι επιλέξουν να κλείσουν τις πόρτες τους στην Κίνα, ενδέχεται να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση των κινέζων επιχειρηματιών οι οποίοι λόγω της στάσης των Ευρωπαίων εμφανίζονται, πλέον, ιδιαίτερα «καχύποπτοι», γεγονός που επιδρά αρνητικά στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Ο κινέζος διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα του πως η Ευρώπη θα παραμείνει πιστή «στις αρχές της πολυμέρειας και του ελεύθερου εμπορίου, της εξωστρέφειας, της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας», επισημαίνοντας, συγχρόνως, πως στην περίπτωση που τα κράτη – μέλη της ΕΕ σταματήσουν να προωθούν τη διεθνή συνεργασία στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, τότε οι συνέπειες πολύ πιθανώς θα είναι καταστροφικές. Ανέφερε μάλιστα με διπλωματική ασάφεια πως «το κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ακόμα και δειλό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στην περίπτωση των όποιων αλλαγών ή εξελίξεων, (οι κινέζοι επιχειρηματίες) θα τεθούν σε επιφυλακή ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να τρομάξουν και να φύγουν».

Η παρέμβαση του κινέζου αξιωματούχου στην παρούσα στιγμή κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Γιατί τον επόμενο μήνα αναμένονται οι τελικές υποδείξεις των Βρυξελλών για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς, με πολλούς να εκτιμούν πως θα την πληρώσει τελικά η Huawei, ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός τον οποίο ο Τραμπ κατηγορεί πως είναι έτοιμος να αρχίσει να εκτελεί χρέη κατασκόπου για λογαριασμό του Πεκίνου. Και κατά τη διάρκεια της νέα χρονιάς, Ευρωπαίοι και Κινέζοι πρόκειται να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλα σημαντικά ζητήματα για τις διμερείς σχέσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μία νέα επενδυτική συμφωνία και ένας διασυνοριακός φόρος άνθρακα ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μιλώντας στην λονδρέζικη εφημερίδα ο Ζανγκ Μινγκ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους «για ανέντιμες και άδικες συμπεριφορές», αναφερόμενος κυρίως στην απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ για την Ελεύθερη Σκέψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον ουιγούρο οικονομολόγο Ιλάμ Τότι, ο οποίος από το 2014 είναι έγκλειστος σε μια φυλακή στην επαρχία Σιντσιάνγκ της Βορειοδυτικής Κίνας, έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την αυτονομιστική του δράση – σύμφωνα πάντα με την ετυμηγορία του Πεκίνου. Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε επίσης και για το γεγονός πως στην Ευρώπη έχει αρχίσει να επικρατεί η άποψη ότι τα κατά τόπους παραρτήματα του Ινστιτούτου Κομφούκιος ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια, περισσότερο από πολιτισμικά κέντρα, αποτελούν το μακρύ χέρι της αποκαλούμενης «οξείας ισχύος» (sharp power) των Κινέζων.