Απόστολος Τζιτζικώστας: χυδαία σεξιστικά αστεία με τσόντες προς τις υφιστάμενες του

Μπορεί να ήταν η χαλαρότητα των εορτών. Μπορεί ότι στην Κεντρική Μακεδονία του λαοφιλούς Απόστολου Τζιτζικώστα το #MeToo δεν έχει φτάσει ακόμα, ίσως φτάσει με το Μετρό. Ή μπορεί να ήταν απλώς μια φάση γενικευμένης μπούρδας. Ολα θα ήταν σχεδόν κατανοητά αν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας δεν ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο άνθρωπος που πριν τέσσερα χρόνια ήθελε να γίνει αρχηγός της ΝΔ και εν αναμονή Πρωθυπουργός της χώρας (για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε λάβει 39,8% ενώ ο Τζι Τζι 20,3%).   Ο κ. Τζιτζικώστας λοιπόν αποφάσισε να δώσει ένα ρεσιτάλ χαμηλού επιπέδου χιούμορ με στόχο τις γυναίκες εργαζόμενες στην Περιφέρεια Μακεδονίας.

Δεν ήταν της στιγμής, ένα lapsus linguae, όπως προσπάθησε μετά να τα μπαλώσει, λέγοντας ότι κάτι τέτοια δεν τον εκφράζουν. Ήταν μια σειρά από συνεχή σεξιστικά υπονοούμενα, σε μεγάλο βαθμό ενδεικτικά του πώς φαντάζονται ορισμένοι τον ρόλο της γυναίκας.   Κατά τη διάρκεια πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πανηγυρίζοντας την κατασκευή κινηματογραφικών στούντιο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας άκουσε πρώτα τον εκπρόσωπο των στούντιο να του ζητάει να μεσολαβήσει ώστε «όλες οι γυναίκες της Διεύθυνσης να λάβουν μέρος στις κινηματογραφικές παραγωγές». Οι κυρίες γέλασαν, αλλά μετά αποφάσισε να πάρει ο Περιφερειάρχης τη σκυτάλη των αστεϊσμών.  

Απευθυνόμενος στις γυναίκες, που ήταν παρούσες, είπε: «Τι είδους ταινία; Προσέξτε τι θα πείτε…». Φρόντισε δε να εικονογραφήσει τη σκέψη του με τη χαρακτηριστική κίνηση του μεσαίου δαχτύλου. Επειδή όμως μπορεί κάποιες να μην το κατάλαβαν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έγινε και πιο αναλυτικός: «Ακουσα ότι από τις πρώτες ταινίες που θα γυριστούν θα είναι του Σειρηνάκη. Σας ενδιαφέρει;». Το κρεσέντο του Περιφερειάρχη έγινε viral, αν και δεν απασχόλησε τα συμβατικά ΜΜΕ. Αποτέλεσε δε μια καλή ευκαιρία για τον Χρήστο Γιαννούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντίπαλο του κ. Τζιτζικώστα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, να του επιτεθεί: «Τα σεξιστικά και προσβλητικά υπονοούμενα επιβάλλουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εξηγήσει και να ανακαλέσει τα όσα είπε, έτσι ώστε να μην αποτυπωθούν στο πολιτικό αφήγημα και τις θέσεις του για την γυναίκα, τα δικαιώματα και τη θέση της στη σύγχρονη ζωή. Το ελπίζουμε το αναμένουμε και το απαιτούμε για να υπάρχει διαυγής και ξεκάθαρη εικόνα για το τι υπάρχει για τον καθένα μας, μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννούλης.  

Ακολούθησε μια συγγνώμη από τον κ. Τζιτζικώστα που έγραψε στα Social Media:

Ατυχέστατη και τελείως λάθος η αναφορά μου προς τις εργαζόμενες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τρόπο που ούτε με εκφράζει, ούτε με χαρακτηρίζει, για οποιαδήποτε γυναίκα. Για αυτό και η συγγνώμη μου είναι απολύτως ξεκάθαρη και ειλικρινής.