Guardian: Η Νέα Σμύρνη στις καλύτερες γειτονιές της Ευρώπης

Μέσα από τα μάτια των αναγνωστών της, η βρετανική εφημερίδα έκανε ένα μίνι αφιέρωμα σε γειτονιές της Ευρώπης που επιφυλάσσουν ταξιδιωτικές εκπλήξεις, όπως πάρκα με θέα την πόλη, εστιατόρια αλλά και μουσεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, από το Δουβλίνο μέχρι τη Βουδαπέστη. «Ανάμεσα στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας και το κέντρο, η Νέα Σμύρνη είναι μία γειτονιά ζωηρή που αγαπά τις οικογένειες. Η γειτονιά που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 λεπτών με τα πόδια από το Σύνταγμα, κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς πρόσφυγες που έφυγαν από την Σμύρνη στην Τουρκία το 1920 εγκαταστάθηκαν εδώ. Η μεγάλη πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι το σημείο αναφοράς με το επιβλητικό σιντριβάνι να δεσπόζει στο μέσο. Γύρω από την πλατεία θα βρει κανείς καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες. Ειδικά το καλοκαίρι, η πλατεία προσφέρει πολλές εναλλακτικές διασκέδασης και είναι πόλος έλξης τουριστών», γράφει ο Guardian.   

Οι υπόλοιπες γειτονιές:    

Nowa Huta, Κρακοβία   

«Βρίσκεται μόλις 20 λεπτά με το τραμ από το κέντρο της Κρακοβίας. Το μουσείο Nowa Huta στο ιστορικό πρώην θέατρο καταγράφει τη σύντομη, γεμάτη δράση ιστορία της περιοχής: «δουλειά για όλους» το 1954 με την άνοδο της «Αλληλεγγύης» στα χαλυβουργεία του Λένιν μέχρι την πτώση του κομμουνισμού. Τα πάρκα αλλά και η φθηνή στέγη είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της συγκεκριμένης γειτονιάς που είχε χαρακτηριστεί ως εργατικός παράδεισος».   

Sródmiescie, Βρότσλαβ   

«Η περιοχή του Sródmiescie, βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την παλιά πόλη του Βρότσλαβ. Είναι γεμάτο από μπαρ και εστιατόρια που εκτείνονται στα πέριξ των πανεπιστημιακών κτιρίων και αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Η βόλτα τόσο στο Centennial Hall που αποτελεί και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όσο και στα καταπράσινα πάρκα αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Η αρχιτεκτονική αλλά και οι ποδηλατόδρομοι κλέβουν την παράσταση επίσης».  

Ουτρέχτη 

«Όμορφη, καταπράσινη με σπίτια τυπικής Ολλανδικής αρχιτεκτονικής να συνθέτουν το σκηνικό. Πρόκειται για μία ήσυχη γειτονιά που είναι τέλεια για πικ-νικ ειδικά το καλοκαίρι στο τεράστιο πάρκο απ` όπου πήρε και το όνομά της».   

Vallecas, Μαδρίτη   

«Βρίσκεται δύο στάσεις μακριά από το σταθμό «Atocha» στη Μαδρίτη. Βγαίνοντας από το Metro Portazgo, ο επισκέπτης συναντά την Avenida de la Albufera, τον δρόμο μπροστά από το γήπεδο της περιοχής, γεμάτο με μπαρ και μαγαζιά με μεζέδες (τάπα) μέσα σε πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα. Το πάρκο Las Siete Tetas (το πάρκο με τους επτά λόφους) είναι ένα λιγότερο γνωστό «διαμάντι» που αξίζει να επισκεφτεί κανείς καθώς από εκεί μπορεί να θαυμάσει υπέροχο ηλιοβασίλεμα».   

Moabit, Βερολίνο 

«Πρόκειται για μία γειτονιά του Βερολίνου που διατηρεί έναν συνδυασμό της παλιάς-κλασικής και της νέας αισθητικής της πόλης. Ένας παράδεισος για στους λάτρεις του Street Food και τόπος όπου μπορεί να βρει κανείς πολλές μπυραρίες. Κτίρια βιομηχανικής αισθητικής με το παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος να δεσπόζει ως Kulturfabrik, φιλοξενώντας πλέον θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικά events. Το πάρκο Fritz Schloss που βρίσκεται εκεί προσφέρει εκτός από πολύ πράσινο χώρο και δραστηριότητες όπως αναρρίχηση».   

Le Panier, Μασσαλία 

«Μία ήσυχη γειτονιά πάνω από το πολυσύχναστο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας με λιθόστρωτα δρομάκια. Μικρά καταστήματα και εστιατόρια αντικατοπτρίζουν τις πολυπολιτισμικές ρίζες της πόλης, ενώ τα καφέ φιλοξενούν θεατρικές και παραστάσεις και μουσικά events δημιουργώντας μία καλλιτεχνική ατμόσφαιρα».       

Howth, Δουβλίνο 

«Ένα γοητευτικό αλιευτικό λιμανάκι στο βορειο-ανατολικό Δουβλίνο. Είναι εύκολα προσβάσιμο από το κέντρο της πόλης με το τρένο και σε αποζημιώνει από τις παμπ και τα εστιατόρια που σερβίρουν ολόφρεσκα ψαρικά. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς την αγορά που προσφέρει τοπικά προϊόντα. Η εμπειρία όμως που δεν πρέπει να χάσει κανείς είναι η βόλτα στο καταπράσινο Howth Head με θέα τους γλάρους και τα ιστιοφόρα στον ορίζοντα».   

Döbling, Βιέννη 

«Μία περιοχή περιτριγυρισμένη από αμπέλια με την καλύτερη θέα της πόλης. Εκτός από τη θέα και τις υπέροχες διαδρομές μπορεί κανείς να βρει ταβέρνες και να δοκιμάσει τοπικούς οίνους και υπέροχο φαγητό».       

Józsefváros, Βουδαπέστη 

«Τα γοητευτικά σοκάκια του Józsefváros αποτελούν σημείο αναφοράς στην περιοχή Οκτώ της Βουδαπέστης. Μπορεί η περιοχή να φημίζεται για της χαοτική της ενέργεια και να θεωρείται κάπως επικίνδυνη αλλά είναι μία από τις καλύτερες περιοχές για να απολαύσει μία βόλτα για φαγητό ή ποτό».