Σωτήρης Τσιόδρας: Η ήρεμη δύναμη στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) και διευθυντής της Δ’ πανεπιστημιακής παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν», Σωτήρης Τσιόδρας, γεννήθηκε το 1965 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Μαθητής της διεθνούς φήμης Ελληνίδας καθηγήτριας Παθολογίας Λοιμώξεων, Ελένης Γιαμαρέλλου, είναι σήμερα ο «εγκέφαλος» της πολιτικής των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τη διάδοση του νέου κορωναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας, αλλά και της πολιτικής της ενημέρωσης των δημοσιογράφων Υγείας σχετικά με τα εν λόγω μέτρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας «δίνει» κάθε απόγευμα από το υπουργείο Υγείας και την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ την καθημερινή εξέλιξη του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, την οποία ο ίδιος συνοδεύει πάντα με μία επιστημονική ανάλυση, που συζητείται ευρέως στον δημόσιο χώρο.

Ιδιαιτέρως προσηνής, πάντα ευγενής, αξιοσημείωτα ενημερωμένος για τις διεθνείς εξελίξεις στο «μέτωπο» του νέου κοροναϊού, απόλυτα επικοινωνιακός, με το χάρισμα της μεταδοτικότητας, όπως αρμόζει ιδιαιτέρως σε έναν πανεπιστημιακό γιατρό τέτοιου επιπέδου, ο Σωτήρης Τσιόδρας συνεργάζεται και περνά καθημερινά πολλές ώρες σε συσκέψεις με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συχνά – πυκνά με τον ίδιον τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν παραλείπει ποτέ να βρίσκεται κάθε πρωί στη θέση του, στο «Αττικόν», όπου νοσηλεύονται κρούσματα του SARS – COV 2.

Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας και αγαπάει τα παιδιά και είναι ιδιαιτέρως αγαπητός από τα παιδιά, καθώς ο ίδιος με τη σύζυγό του έχουν επτά, ενώ όχι μόνον εκκλησιάζεται τακτικά τις Κυριακές, αλλά ψέλνει ο ίδιος στην ενορία της γειτονιάς του, στην Κηφισιά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία το 1991 – 1993, στον Στρατό Ξηράς, ως γιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, την Άρτα, τη Σύμη, την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου εργάσθηκε επίσης ως ειδικευόμενος Παθολογίας για 6 μήνες.

Είναι απόφοιτος του 15ου Γυμνασίου και του 15ου Λυκείου Κυψέλης, με βαθμό απολυτηρίου 19 7/13!Φοίτησε το 1984 – 1986 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 1986 – 1991 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής το 1991, με «Άριστα».

Το 1992 – 1993 ήταν ειδικευόμενος γιατρός στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στην Β΄ Παθολογική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2002, με την διδακτορική του διατριβή με θέμα «Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV-1 λοίμωξη».

Το 2003 έλαβε τον τίτλο της εξειδικεύσεως στην Λοιμωξιολογία, στην Ελλάδα, ενώ από το 1993 είχε ξεκινήσει την μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό και το 1997 – 2001 τον βρίσκει ως εσωτερικό Ειδικευόμενο γιατρό στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School), στη Βοστόνη των ΗΠΑ, το 1998 – 2001 ως research fellow στο Harvard Institute of Medicine, ενώ το 1997 λαμβάνει τον τίτλο ειδικότητας στην Παθολογία στις ΗΠΑ και το 2000 τον τίτλο της ειδικότητας στη Λοιμωξιολογία στις ΗΠΑ, το 2012 τον τίτλο της ειδικότητας στην Εσωτερική Παθολογία, στις ΗΠΑ και το 2012 τον τίτλο εξειδίκευσης στη λοιμωξιολογία, στις ΗΠΑ.

Μιλά άριστα αγγλικά, με δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Harvard.

Από τον Δεκέμβριο του 2003 έως και σήμερα συμμετέχει στις δραστηριότητες του τμήματος Παθολογίας της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνων. Η κλινική έχει την έδρα της στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το κλινικό του έργο, από την ημέρα προσλήψεως, περιλαμβάνει το συνδυασμό παρακολούθησης νοσηλευομένων ασθενών στο νοσοκομείο, καθώς και ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής. Επιπλέον την λειτουργία του ως συμβούλου σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου για λοιμωξιολογικές εκτιμήσεις.

Από τον προγραμματισμό της κλινικής έχει την ευθύνη λοιμωξιολογικών εκτιμήσεων στην καρδιολογική κλινική και την ΜΕΘ εμφραγμάτων, καθώς και στην γυναικολογική κλινική, ενώ, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και των ασθενών άλλων κλινικών, όπως της αιματολογικής, της νευρολογικής, της καρδιοχειρουργικής και άλλων κλινικών.

Η Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική θεωρείται μία από τις καλύτερες κλινικές Παθολογίας στη χώρα μας. Είναι μια κλινική, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα της Παθολογίας, αλλά και συγκεκριμένα των Λοιμωξιολογικών παθήσεων, με ιδιαίτερη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της Λοιμωξιολογίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιλαμβάνει και ασθενείς με πολύπλοκα παθολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα.

Εκ παραλλήλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο ίδιος έχει επίσης την ευθύνη της ειδικής μονάδας λοιμώξεων της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, του εξωτερικού ιατρείου της Λοιμωξιολογικής Κλινικής, αλλά και του τακτικού παθολογικού Ιατρείου.