Αν αναφέρεις τον Pharrell Williams σε κάποιον που γνωρίζει από μουσική, αμέσως θα αρχίσει να σου αναφέρει διάφορα στατιστικά. Από τους φανατικούς φίλους του μάλιστα θα ακούσεις και εξωπραγματικές ατάκες του τύπου «ο Pharrell είναι υπεύθυνος για το 50% της μουσικής που ακούγεται στο Αμερικάνικο Ραδιόφωνο». Η αλήθεια είναι ότι  ο Pharrell «κρύβεται» πίσω από δεκάδες επιτυχίες. Από το Blurred Lines μαζί με τον Robin Thicke, το Get Lucky με τους Daft Punk και το I’m A Slave 4 U της Britney Spears μέχρι το Rock Your Body του Justin Timberlake και το Drop It Like It’s Hot  του Snoop Dogg. Στην πραγματικότητα, αν γυρίσουμε πίσω στο 2003 όταν δημιουργήθηκε το δίδυμο των παραγωγών Neptunes, με τον παιδικό του φίλο Chad Hugo, τότε πρέπει να πούμε ότι ο Pharrell έχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμμετοχή στο 20% της μουσικής που ακούγεται στην Αγγλία και το 43% της μουσικής που ακούγεται στις ΗΠΑ. Μιλάμε για εξωπραγματικό νούμερο.

Αυτό που είναι όμως ακόμη πιο αξιοθαύμαστο είναι το ότι στα 40 του, και όντας 6 χρόνια χωρίς την παραμικρή επιτυχία ως παραγωγός ή καλλιτέχνης, με το που αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση έγινε ξανά, σε χρόνο ρεκόρ, megastar. Σήμερα, αμφιβάλουμε αν υπάρχει άνθρωπος που να έχει πρόσβαση σε ραδιόφωνο και να μην έχει ακούσει το «Happy». Σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες του Hip Hop, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες, ο Pharrell γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια «κανονική» οικογένεια. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του μάστορας γενικής φύσης, οι οποίοι από μικρή ηλικία του μετέδωσαν την ιδέα του «όλα είναι πιθανά». Βοήθησε φυσικά και το ότι γεννήθηκε στην Βιρτζίνια και όχι σε κάποιο γκέτο. Ποτέ του δεν έμπλεξε. Δεν πήρε ναρκωτικά ή άλλες ουσίες γιατί προείχε η δουλειά και η «καθαρότητα» της σκέψης του. Ο ίδιος λέει ότι είναι εργασιομανής και ότι δεν έχει πρόβλημα στο να υποδύεται ρόλους στη μουσική. Αυτό ακριβώς κάνει, ανάλογα και με τον καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργάζεται. Παίζει έναν ρόλο στην ιστορία κάποιου άλλου. Ξαφνικά όμως ένιωσε ένα κενό στη ζωή του. Οι περισσότεροι «συνάδελφοι» του, ειδικά τα μεγάλα ονόματα τύπου Jay-Z ή P. Diddy προσδιορίζονταν από την μουσική τους ή αν θέλετε η μουσική ήταν η ιστορία ζωή τους. Τραγουδούσαν για τη βία, τα ναρκωτικά, τη ζωή στις εργατικές κατοικίες και τις γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή ο Pharrell ήταν απλά ένας ταλαντούχος νερντ που έπαιζε με τα κουμπιά μια κονσόλας. Τι θα μπορούσε να κάνει; Να τραγουδάει για την γιαγιά του; Να τραγουδάει για τα χρήματα και τις γυναίκες που υπήρχαν σε αφθονία στη ζωή του; Ούτε αυτό τον «γέμιζε». Όντας στη κόψη του ξυραφιού, ψυχολογικά, συνειδητοποίησε ότι η μουσική του ήταν πολύ πιο σημαντική από αυτόν. Με άλλα λόγια δέχτηκε ότι δεν χρειάζεται να μας πει μια φοβερή ιστορία ζωής και ότι αρκεί να γράφει φανταστικά ποπ τραγούδια για την αγάπη και το πάθος.

Σήμερα παραδέχεται ότι το πιο χαζό πράγμα που σκέφτονταν ήταν ότι μπορεί να συναγωνιστεί τον Jay – Z. «Αυτό που κάνουμε δεν είναι αγώνας. Δεν κερδίζει κάποιος. Είχα παραισθήσεις. Πως είναι δυνατόν να συναγωνιστώ ένα φιλόσοφο, έναν ποιητή όπως ο Jay-Z;».  Βεβαίως όλη αυτή η διαδικασία έχει οδηγήσει τον Pharrell στη «κότα με τα χρυσά αυγά» αφού υπολογίζεται ότι κερδίζει πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από τη μουσική, το κανάλι του στο YouTube, τα κοσμήματα, τα ρούχα και τα έπιπλα που κατασκευάζει.

http://instagram.com/pharrell
https://www.youtube.com/channel/UCtQMmwBJGvINGU0lZ_GrZKQ
https://www.perrotin.com/artiste-Pharrell_Williams-54.html
http://www.uniqlo.com/us/collection/ut-uniqlo-t-shirts/i-am-other.html