Hans Zimmer: O Οσκαρικός συνθέτης γράφει μουσική για… αυτοκίνητα

Το επόμενο ηλεκτρικό μοντέλο της BMW αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στους δρόμους το 2021 και θα παράγει «λιγότερο χαοτικούς αλλά όμορφους ήχους» όπως λένε εκείνοι που ανέλαβαν την προσπάθεια αυτή. Οι Times σε δημοσίευμα τους αναφέρουν ότι η BMW ζήτησε από τον διάσημο Γερμανό συνθέτη και μουσικό παραγωγό Hans Zimmer να δημιουργήσει κάποιους ήχους για το νέο της ηλεκτρικό όχημα, το BMWi4. O Hans Zimmer έχει γράψει την μουσική για περισσότερες από 100 ταινίες ανάμεσα στις οποίες «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών», «Δουνκέρκη», «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», «Ο Μονομάχος» και «Inception». Έχει βραβευτεί με τέσσερα βραβεία Γκράμι, δύο Χρυσές Σφαίρες και ένα βραβείο Όσκαρ γ(ια τον Βασιλιά των Λιονταριών) ενώ έχει προταθεί για Όσκαρ άλλες επτά φορές. Οι μηχανές των ηλεκτρικών οχημάτων δεν παράγουν θόρυβο και μπορεί αυτό για τους κατόχους να είναι ευχάριστο αλλά όσοι ασχολούνται με την οδική ασφάλεια θεωρούν ότι η απουσία θορύβου κρύβει κινδύνους για τους πεζούς αφού ο θόρυβος ενός οχήματος λειτουργεί προειδοποιητικά.

Οι βρετανικές Αρχές αποφάσισαν ότι από το 2021 για να κινείται ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα στους δρόμους της χώρας θα πρέπει να διαθέτει κάποιο ηχητικό σύστημα που να παραπέμπει σε μια συμβατική μηχανή αυτοκινήτου όταν το όχημα κάνει κάποια απότομη στροφή ή όταν κινείται με ταχύτητα κάτω των 20 χλμ./ώρα. Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες σκέφτηκαν να πειραματιστούν με πιο ευφάνταστες λύσεις. Η Mercedes-AMG συνεργάζεται με το συγκρότημα Linkin Park για την δημιουργία κάποιων ήχων στα ηλεκτρικά μοντέλα της ενώ η Nissan στα δικά της ηλεκτρικά οχήματα τοποθετεί κάποιους ήχους που μοιάζουν με μουσικά σφυρίγματα.

Η συνεργασία της BMW με τον Hans Zimmer είναι η πιο αξιοσημείωτη σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής με τον συνθέτη να υποστηρίζει ότι θα καταβάλει την ίδια προσπάθεια στην δημιουργία των ήχων του αυτοκινήτου με εκείνη για την σύνθεση μουσικής για μια ταινία. «Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σε αυτό το πρότζεκτ μπορώ να πω ότι η δουλειά ποτέ δεν τελειώνει, είναι πάντοτε ένα πείραμα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ήχους που να είναι αισθητικά ευχάριστοι αλλά και ταυτόχρονα χαλαρωτικοί. Να είναι λιγότερο επιθετικοί από τους συμβατικούς ήχους των οχημάτων στους δρόμους. Θέλουμε να είναι ήχοι που να μεταφέρουν τον οδηγό και τους επιβάτες με όσο το δυνατόν πιο κομψό τρόπο. Προσπαθούμε να κάνουμε την ζωή οδηγών και πεζών λιγότερο χαοτική και περισσότερο όμορφη» δήλωσε στους New York Times ο συνθέτης που αυτή την περίοδο, παράλληλα με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της BMW, ασχολείται με την μουσική στην επερχόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ η προβολή της οποίας αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.