…γιατί προφανώς μπορούν και τους λείπουν!

Λίγες ημέρες πριν οι 800 απλήρωτοι πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» καταφέρουν να πάρουν ένα μικρό ποσοστό από τα χρωστούμενα (δεδουλευμένα και αποζημιώσεις) που δικαιούνται εδώ και 9 χρόνια, ήρθαν οι τράπεζες να τα μπλοκάρουν.

Ήταν, είναι, χρήματα που προέκυψαν από την πώληση του κτιρίου της Ελευθεροτυπίας, στον Νέο Κόσμο. Οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν γύρω στο 20 με 25% μόλις από όσα δικαιούνται.

Δύο τράπεζες ωστόσο, η Alpha και η Πειραιώς, άσκησαν ανακοπή, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πηγαίνει πλέον προς τον Άρειο Πάγο, πράγμα το οποίο σημαίνει νέα καθυστέρηση αρκετών ετών.

Οι τράπεζες διεκδικούν το 65% του ποσού που προέκυψε από την πώληση του ακινήτου, κάνοντας χρήση του πτωχευτικού κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο δεν προηγούνται οι εργαζόμενοι στην είσπραξη χρημάτων που προκύπτουν από πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που πτώχευσε.

Διαβάστε τι έγραψε σχετικά ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης στο Facebook με τίτλο “Μια Ιστορία με δράκους”:

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια περίπου 800 πρώην εργαζόμενοι στην Χ.Κ.Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία κλπ) περίμεναν οτι μετά την πώληση ενός κτιρίου θα εισπράξουν ένα μικρό μόνο τίμημα (περίπου 25%) απο τα χρηματικά ποσά (αποζημιώσεις-δεδουλευμένα) που τους όφειλε η πτωχευμένη επιχείρηση. Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι βρίσκονται μακροχρόνια σε οικονομικά οριακές καταστάσεις και είχαν μια μικρή ελπίδα. Στη χώρα που ζούμε όμως, μια θετική για τους εργαζόμενους εξέλιξη μοιάζει με παραμύθι και κάθε παραμύθι έχει και έναν δράκο. Τον ρόλο του δράκου ανέλαβαν δυο Τράπεζες (η Άλφα κυρίως αλλά και η Πειραιώς) οι οποίες έσπευσαν να κάνουν ανακοπή στην καταβολή των ποσών προς τους εργαζόμενους διεκδικώντας τα περισσότερα από τα χρήματα. Η πτώχευση έγινε με τον προηγούμενο νόμο ο οποίος έδινε προνόμιο στους εργαζόμενους (και το Δημόσιο) και οι Τράπεζες το γνωρίζουν αυτό. Γνωρίζουν ακόμα ωστόσο πως όταν μετά από 4-5 χρόνια η υπόθεση συζητηθεί στον Άρειο Πάγο, έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν αυτά τα χρήματα γιατί ήδη ισχύει ένας άλλος νόμος (που ψήφισε η κυβέρνηση του 2015) ο οποίος δίνει προνόμιο στις Τράπεζες.Να συγχαρούμε τις Τράπεζες που διεκδικούν να πληρωθούν για τον τίμιο ιδρώτα τους, να συγχαρούμε και την κυβέρνηση του 2015 που άλλαξε τον νόμο υπέρ των Τραπεζών…