Melania vs Ivanka: Εμφύλιος στον Λευκό Οίκο

Μελανια Τραμπ, σύζυγος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ένα πρόσωπο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουν πραγματικά πέρα από τη χώρα καταγωγής της, τον τίτλο της και τις δουλειές της ως μοντέλου, κάτι περισσότερο για την «πρώτη κυρία» των Ηνωμένων Πολιτειών; Είναι γεγονός πως η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ δεν μιλά συχνά στα μέσα… δεν το έκανε ούτε όταν ήταν απλώς η σύζυγος του μεγιστάνα Τραμπ και όχι του προέδρου… Είναι όμως πραγματικά άτομο χαμηλών τόνων;

Σύμφωνα με το βιβλίο «The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump», ελληνιστί «Η τέχνη των συμφωνιών της: Η άγνωστη ιστορία της Μελάνια Τραμπ», το οποίο υπογράφει η βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος της «Washington Post», Μέρι Τζόρνταν, η Μελάνια Τραμπ είναι ένας άνθρωπος ήρεμος αλλά και στοχοπροσηλωμένος. Το 352 σελίδων βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιουνίου, περιλαμβάνει μια σειρά αποκαλύψεων για την «πρώτη κυρία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεγάλος μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στη σχέση της «μητριάς» Μελάνια με την αγαπημένη και μεγαλύτερη κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα. Στα όσα αναφέρει στο βιβλίο της η Μέρι Τζόρνταν, οι σχέσεις των δύο πιο αγαπημένων προσώπων από τον οικογενειακό κύκλο του Αμερικανού προέδρου κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι.

«Η Μελάνια Τραμπ είναι ένας άνθρωπος ήρεμος αλλά και στοχοπροσηλωμένος», Μέρι Τζόρνταν

Η συγγραφέας αναφέρεται στην περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από την ορκωμοσία του, το 2017, είχε βρεθεί μόνος, χωρίς τη σύζυγό του Μελάνια, στον Λευκό Οίκο. Το κενό ήρθε να «γεμίσει» η αγαπημένη κόρη του Ντόναλντ, η οποία ακολούθησε τον πατέρα της όχι μόνο στο οβάλ γραφείο αλλά και στην ανατολική πτέρυγα της οικίας των προέδρων των ΗΠΑ. Η ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου αποτελείται κατά κύριο λόγο από χώρους αφιερωμένους στην «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ και στις ανάγκες της. Η Ιβάνκα όχι μόνο μετακόμισε στα διαμερίσματα της Μελάνια, αλλά σύμφωνα με το βιβλίο χρησιμοποιούσε κάθε χώρο της πτέρυγας. Η αγαπημένη της ενασχόληση ήταν να βλέπει ταινίες με φίλους στον ιδιωτικό υπερπολυτελή κινηματογράφο της πτέρυγας. Οταν η Μελάνια Τραμπ είπε αντίο στη Νέα Υόρκη και μετακόμισε μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, έθεσε άμεσα τους κανόνες και τα όρια στην Ιβάνκα.

Ακόμη ένα περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο έχει να κάνει με την πρόταση της Ιβάνκα κατευθείαν στον μπαμπά Ντόναλντ να μετονομαστεί το γραφείο της «πρώτης κυρίας» σε γραφείο της πρώτης οικογένειας, μια πρόταση στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε ποτέ ο ίδιος την απάντηση. Ακόμη και σήμερα το ταμπελάκι έξω από τον συγκεκριμένο χώρο αναγράφει «Γραφείο πρώτης κυρίας»… Η Ιβάνκα Τραμπ, σύμφωνα με όσα παραθέτει η Μέρι Τζόρνταν, ουδέποτε έχει αποκαλέσει τη Μελάνια «μαμά», αλλά συνήθιζε να την αποκαλεί χωρίς φόβο ή συστολή μπροστά σε τρίτους «πορτρέτο», όχι για την ομορφιά της, αλλά για το γεγονός πως παραμένει σχεδόν πάντα ακίνητη και χωρίς να αρθρώνει λέξη.

Η Ιβάνκα όχι μόνο μετακόμισε στα διαμερίσματα της Μελάνια, αλλά σύμφωνα με το βιβλίο χρησιμοποιούσε κάθε χώρο της πτέρυγας

Το προγαμιαίο συμβόλαιο 

Το βιβλίο προχωρά και σε αποκαλύψεις αναφορικά με το προγαμιαίο συμβόλαιο ανάμεσα στη Μελάνια Τραμπ και τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλάκις δημόσια δηλώσει πως «όποιος δεν υπογράφει προγαμιαίο συμβόλαιο είναι ανόητος», ενώ φαίνεται πως η Μελάνια Τραμπ έχει «ξεκοκαλίσει» το διάσημο best seller του συζύγου της «The Art of the Deal», στο οποίο ο ίδιος περιγράφει την πρακτική που τον έκανε μεγιστάνα. Στο βιβλίο του ο Ντόναλντ Τραμπ αφιερώνει περισσότερα από δύο κεφάλαια αναλύοντας τη μέθοδο του «πλεονεκτήματος». Ως πλεονέκτημα ο Αμερικανός πρόεδρος χονδρικά ορίζει το να έχεις στη διάθεσή σου κάτι που ο άλλος θέλει πολύ ή ακόμη καλύτερα κάτι για το οποίο θα «πέθαινε προκειμένου να το αποκτήσει».

Η Μελάνια από το 2005, όταν και παντρεύτηκε τον Ντόναλντ, είχε υπογράψει μαζί του προγαμιαίο συμβόλαιο. Η ίδια φαίνεται πως περίμενε υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή. Οταν ο σύζυγός της το 2016, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου με μια ηχογράφηση στην οποία ακούγεται να μιλά σεξιστικά και απαξιωτικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις γυναίκες, απέκτησε τον μοχλό πίεσης που έψαχνε… Δεν εγκατέλειψε τον Ντόναλντ, δεν μίλησε στα Μέσα, τον στήριξε στο παρασκήνιο. Λίγους μήνες μετά ο Ντόναλντ Τραμπ γινόταν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και θα ανέβαινε στην κορυφή του πολιτικού «Εβερεστ» της χώρας.

Μελάνια Vs Ιβάνκα: Εμφύλιος πόλεμος στον Λευκό Οίκο
Μελάνια Vs Ιβάνκα: Εμφύλιος πόλεμος στον Λευκό Οίκο

Στο βιβλίο η Μέρι Τζόρνταν αναφέρει πως η Σλοβένα καλλονή είναι «μετρ» στο σκάκι και έκανε την κίνηση ματ στον Τραμπ. Παρέμεινε στο διαμέρισμά τους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη και δεν μετέβη μαζί του στον Λευκό Οίκο. Το «αφήγημα» της οικογένειας και του επικοινωνιακού επιτελείου ήταν πως η Μελάνια ήθελε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο σχολείο στη Νέα Υόρκη ο γιος της Μπάρον, το πέμπτο παιδί του προέδρου. Στην πραγματικότητα η Μελάνια άσκησε την κατάλληλη στιγμή την κατάλληλη πίεση. Ζήτησε και πέτυχε την επαναδιαπραγμάτευση του προγαμιαίου της συμβολαίου, παίρνοντας αυτό που επιθυμούσε. Η συγγραφέας του βιβλίου, πάντως, δεν αναφέρει τι ήταν αυτό που η «πρώτη κυρία» έλαβε…

Αναφορικά με την κοινή ζωή της Μελάνια και του Ντόναλντ η Μέρι Τζόρνταν αναφέρει πως μπορεί να κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια, να έχουν εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς και καθημερινότητα, αλλά υπάρχει κάτι πολύ δυνατό ανάμεσά τους. Η Μελάνια είναι πάντοτε δίπλα στον σύζυγό της στις δύσκολες στιγμές και η εμπιστοσύνη του Τραμπ στη Μελάνια είναι τυφλή. Επειτα από κάθε σημαντική ή δύσκολη απόφαση ο Τραμπ καλεί πάντοτε τη σύζυγό του στο τηλέφωνο, αν αυτή δεν είναι μαζί του, αναφέρει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

Η Ιβάνκα Τραμπ ουδέποτε έχει αποκαλέσει τη Μελάνια «μαμά»

«Φάντασμα»

Η Μέρι Τζόρνταν δαπάνησε για τη συγγραφή του βιβλίου περισσότερα από δύο χρόνια ερευνών και πήρε περισσότερες από 120 συνεντεύξεις, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε από δημοσιογράφο μεγάλου αμερικανικού δικτύου για τη μαρτυρία που εντυπωσίασε περισσότερο, τόνισε πως πρόκειται για μια φράση που της είπε ένας φωτογράφος, στενός φίλος της «πρώτης κυρίας» από το παρελθόν.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είπε στη δημοσιογράφο πως «η Μελάνια Τραμπ είναι το φάντασμα του Λευκού Οίκου. Ολοι την ξέρουν, αλλά κανένας δεν τη γνωρίζει πραγματικά». Η Μέρι Τζόρνταν σημειώνει επίσης πως η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ είναι μετά βεβαιότητας ένας από τους πλέον έξυπνους, δραστήριους αλλά και λιγομίλητους ανθρώπους με τους οποίους έχει ποτέ μιλήσει.

H εμπιστοσύνη του Τραμπ στη Μελάνια είναι τυφλή

Πόση δύναμη έχει; 

Σύμφωνα με τη Μέρι Τζόρνταν, η Μελάνια Τραμπ είναι ο πιο αθόρυβος αλλά και ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στον Λευκό Οίκο. Χαρακτηριστικό είναι το κεφάλαιο του βιβλίου στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην επιλογή αντιπροέδρου. Η Μέρι Τζόρνταν σημειώνει πως το συγκεκριμένο καθήκον ανέθεσε αποκλειστικά στη Μελάνια ο Ντόναλντ Τραμπ. Η ίδια προχώρησε σε συνεντεύξεις με τους τρεις υποψήφιους αντιπροέδρους και μάλιστα όχι μία φορά. Οταν είχε καταλήξει στην επιλογή του Μάικ Πενς, η Μελάνια πέρασε δύο ολόκληρες ημέρες με την οικογένεια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και τόνισε στον σύζυγό της πως «ο Πενς θα ήταν ιδανική επιλογή, καθώς αρκείται στο να είναι νούμερο δύο, ενώ δύο άλλοι υποψήφιοι (Νιουκ Κίνγκριτζ και Βάις Κρίστι) θα κάνουν το παν για να βρεθούν στη θέση σου».

Η Μελάνια Τραμπ έχει αδυναμία στους γονείς της Βίκτορ και Αμαλία. Το 2006 η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ αιτήθηκε και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα και το 2018 αποφάσισε να προτείνει για αυτήν τον πατέρα και τη μητέρα της. Οι γονείς της «πρώτης κυρίας» έλαβαν τα ανάλογα έγγραφα και μετακόμισαν μόνιμα στις ΗΠΑ μαζί με την κόρη τους. Οι γονείς της Μελάνια περνούν πολύ μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους στον Λευκό Οίκο και πολύ κοντά στον εγγονό τους Μπάρον, στον οποίο μάλιστα έχουν μάθει σε πολύ καλό βαθμό τη μητρική γλώσσα της μητέρας του. Υπάρχουν στιγμές που οι τέσσερίς τους μιλούν σλοβένικα μπροστά σε άλλους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με το βιβλίο, εκνευρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά φέρνει και σε πολύ δύσκολη θέση τους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών και της Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που δεν καταλαβαίνουν τι λέγεται…

Για άλλους, ψυχρή και χειριστική, για άλλους, έξυπνη και επικίνδυνη, είναι βέβαιο πως η Μελάνια Τραμπ, που για πρώτη φορά στη ζωή της έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 26 ετών και 20 χρόνια μετά μπήκε στον Λευκό Οίκο, δεν είναι άνθρωπος των λόγων, αλλά των έργων…