Ο αντι-εμβολιαστής Τζόκοβιτς κι η συνωμοσιολόγος γυναίκα του

Πιστεύει στην τηλεπάθεια και την τηλεκινησία, είναι εναντίον των εμβολίων και μάλιστα είναι εναντίον και ενός εμβολίου για τον Κορωνοϊό. Ο Guardian σταχυολόγησε τις παραπάνω «εναλλακτικές» απόψεις του Τζόκοβιτς και τις βάζουμε πλάι σ’ αυτές της συζύγου του, που έχει μοιραστεί θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον Κορωνοϊό, και αναρωτιόμαστε πόσα δεν γνωρίζουμε για τους αθλητές που μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένοι να μιλούν μόνο για το άθλημά τους.

Λόγω της φύση της δουλειάς του ο Τζόκοβιτς μιλούσε συχνά για τον εαυτό του μετά από κάθε αγώνα, αλλά συνήθως εστιάζει τους μονολόγους του στο τένις. Γι’ αυτό και είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο διαφορετική είναι η κοσμοθεωρία του από αυτή των συναθλητών του.

Θεωρεί την τηλεκινησία και την τηλεπάθεια «δώρα από αυτήν την ανώτερη πηγή, τον θεό, που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την ανώτερη δύναμη και τάξη στον εαυτό μας». Κάποτε προσέλαβε έναν θεραπευτή, τον Pepe Imaz, ο οποίος υποτίθεται ότι του δίδαξε την δύναμη της τηλεπάθειας με τεχνικές που περιλαμβάνουν ασκήσεις όπως «μεγάλες αγκαλιές».

Απ’ ό, τι φαίνεται είναι πιθανό η πνευματικότητα του να τον έχει βοηθήσει αρκετά στην καριέρα του (αν και δεν νομίζουμε πως παίζει τένις με τηλεκίνηση) αφού είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες παγκοσμίως αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, σε μια τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα στο Zoom με συναδέλφους του Σέρβους αθλητές σχετικά με το μέλλον του αθλητισμού, τα σχόλια του αντικατοπτρίζουν πόσο λεπτή είναι η σχέση μεταξύ πνευματικότητας και προώθησης επικίνδυνων απόψεων.

«Προσωπικά, είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό και δεν θα ήθελα να με αναγκάσει κάποιος να εμβολιαστώ για να μπορώ να ταξιδεύω», είπε μιλώντας για πιθανό εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού. «Αλλά τι θα συμβεί αν γίνει υποχρεωτικό; Τότε θα πρέπει να αποφασίσω.» (Το βίντεο στα σερβικά).

Στις αρχές Απριλίου η σύζυγος του, Jelena, μοιράστηκε ένα viral βίντεο του Dr. Thomas Cowan που συνέδεε το 5G με το ξέσπασμα του κορωνοϊου, θεωρία που φυσικά αποδείχθηκε ψευδής. Το βίντεο έχει μαρκαριστεί από το Instagram ως «ψευδής πληροφορία», αλλά η Jelena εξακολουθεί να το προωθεί.


Τα σχόλια του Djokovic φαίνονται να γλιστρούν απρόσκοπτα όταν μιλά για τον τρόπο ζωής του, αλλά ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο οι αντι-εμβολιαστές συζητούν γι’ αυτά τα θέματα, προσπαθώντας να περάσουν τις απόψεις τους υπογείως. Βίντεο όπως αυτό του Cowan π.χ, έχουν οδηγήσει σε βανδαλισμό κεραιών 5G.

Η πανδημία του κορωνοϊού μας έχει αποδείξει πώς οι προσωπικές αποφάσεις μπορούν να επηρεάσουν μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Ο Djokovic δεν ένας απλός συνομωσιολόγος, είναι ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στη Σερβία και οι απόψεις του κατά του εμβολιασμού ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους.

Αυτή του η στάση θυμίζει αρκετά την ιδεολογική του αντίθεση στις χειρουργικές επεμβάσεις, γεγονός που οδήγησε στην σύγκρουση του με τον Andre Agassi το 2017, όταν αρνήθηκε ιατρική παρέμβαση επειδή πίστευε ότι ο αγκώνας του θα επουλωθεί με εναλλακτικές, ολιστικές θεραπείες. Τελικά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 2018 και όταν ξύπνησε από την νάρκωση, δήλωσε ότι έκλαιγε για τρεις ημέρες: «Κάθε φορά που σκέφτομαι τι έκανα, νιώθω σαν να πρόδωσα τον εαυτό μου», είπε στην Telegraph.

Ήταν τα φάρμακα των γιατρών που τελικά τον γιάτρεψαν. Πέντε μήνες αργότερα κέρδισε το Wimbledon και μέσα σε λίγους μήνες επέστρεψε στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Απ’ ό, τι φαίνεται, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την πραγματικότητα.