Με 3.000 φυτά αντί για θεατές η πρεμιέρα της όπερας της Βαρκελώνης

Μπροστά σε… 3.000 γλάστρες αντί θεατών, μουσικοί της Oπερας της Βαρκελώνης έδωσαν την πρώτη τους συναυλία μετά το πολύμηνο lockdown λόγω του κορονοϊού. Το κουαρτέτο εγχόρδων έπαιξε το έργο του Τζιάκομο Πουτσίνι «Χρυσάνθεμα», ενώ η συναυλία μεταδόθηκε και σε livestreaming, προκειμένου να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όσοι ήθελαν διαδικτυακά. Η επιλογή για την πρεμιέρα της επαναλειτουργίας της Oπερας είχε συμβολικό χαρακτήρα και δείχνει τον δρόμο για την επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα. Για αυτό και έγινε μία ημέρα μετά το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Ισπανία.

Ο Εουτζένιο Αμπούντιο, ο καλλιτέχνης πίσω από την συναυλία-παράσταση, είπε ότι η φύση τον ενέπνευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ακουσα πολλά περισσότερα πουλιά να κελαηδούν. Και τα φυτά στον κήπο μου μεγάλωσαν πιο γρήγορα. Χωρίς αμφιβολία, σκέφτηκα ότι ίσως τώρα μπορώ να συνδεθώ ακόμη πιο στενά με τους ανθρώπους και τη φύση», δήλωσε. «Η φύση προχώρησε και κατέλαβε τους χώρους που της είχαμε αρπάξει», είπε ο Αμπούντιο από σκηνής, στην απογευματινή πρόβα, ενώ τα 2.292 φυτά είχαν τοποθετηθεί το κάθε ένα σε μία θέση, πριν από τη συναυλία που έγινε το βράδυ της Δευτέρας. «Μπορούμε να επεκτείνουμε την ενσυναίσθησή μας; Ας ξεκινήσουμε με την τέχνη και τη μουσική, σε αυτό το υπέροχο θέατρο, καλώντας τη φύση μέσα», συμπλήρωσε ο Αμπούντιο μιλώντας από το νεοκλασικό θέατρο.

Τα φυτά που «απόλαυσαν» αυτή την ιδιαίτερη συναυλία θα δοθούν σε γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» εναντίον του κορονοϊού.