Εναλλακτικοί φθινοπωρινοί προορισμοί

Το Φθινόπωρο παραδοσιακά είναι μια εποχή που ευνοεί τις αποδράσεις από το κλεινόν άστυ. Χωρίς το κρύο του χειμώνα και την κοσμοσυρροή του καλοκαιριού, οι διακοπές έστω και αν είναι ολιγοήμερες είναι απείρως καλύτερες. Το θέμα είναι να κάνεις την σωστή επιλογή.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ: Η «ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ»

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ: Μπορεί ο πληθυσμός της να είναι μικρός  (μόλις 352.000 κάτοικοι), αλλά κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην art nouveau αρχιτεκτονική, την baroque αισθητική και την κουλτούρα της πρωτεύουσας της Σλοβενίας. Κτισμένη στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σε υψόμετρο 278 μέτρα, η Λιουμπλιάνα (μεταφράζεται ως «πολυαγαπημένη») διαθέτει πολλά αρχιτεκτονικά στολίδια που φιλοτέχνησε ο Jose Plecnik (ο επονομαζόμενος «Γκαουντί της Βαλκανικής»).

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ:  Η ειδυλλιακή λίμνη Bled, με το ομώνυμο νησάκι στο κέντρο της σε απόσταση 55 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης είναι από τα πιο δημοφιλή φυσικά αξιοθέατα της Σλοβενίας. Περπατήστε στην πλατεία Mestni  για να θαυμάσετε τον Καθεδρικό του Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή Metelkova, το παλιό στρατόπεδο του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού έχει μετατραπεί σε μια πολιτιστική ζώνη με δεκάδες γκαλερί και μουσικές σκηνές.

ΚΡΑΚΟΒΙΑ: Η ΑΛΩΒΗΤΗ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ: Πρόκειται γιαμια από τις ελάχιστα αλώβητες πόλεις στον κόσμο μετά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κρακοβία ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και υπήρξε πρωτεύουσα  της Πολωνίας από το 1038 ως το 1596. σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και συμπεριλαμβάνεται στη Λίστα Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Για ναγνωρίσετε καλύτερα την Κρακοβία, ακολουθήστε τη λεγόμενη «βασιλική οδό», όπως ονομάζεται ο δρόμος από το κάστρο Wawel προς την καρδιά της πόλης. Επισκεφτείτε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό Mariacka, που δεσπόζει σε μια γωνιά της πλατείας και το δημαρχείο της Κρακοβίας, ένα κτίριο του 15ου αιώνα που βρίσκεται στη μέση της πλατείας και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Για την βραδινή σας διασκέδαση επιλέξετετο Kazimierz, την εβραϊκή συνοικία με πλήθος καταστημάτων που παίζουν όλα τα είδη της μουσικής ενώ αν είστε λάτρεις της jazz περιηγηθείτε στα μπαράκια της παλιάς πόλης.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ: Η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ:  H πρωτεύουσα των Αραβικών Εμιράτων μοιάζει με το μεγαλύτερο αδερφάκι του Ντουμπάι. Σήμερα, η πόλη θεωρείται μία κοσμοπολίτικη μητρόπολη, καθώς η γρήγορη ανάπτυξη και αστικοποίησή της, παράλληλα με το συγκριτικά υψηλό εισόδημα των κατοίκων, την έχουν μετατρέψει στην πιο προηγμένη πόλη από τις αραβικές μητροπόλεις. Αποτελεί κέντρο πολιτικών, βιομηχανικών, πολιτιστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ παράγει το 15% του ΑΕΠ της χώρας. Αν το επιλέξετε, προτιμήστε την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου-Μαρτίου, όπου ο καιρός είναι πιο δροσερός.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Το Τζαμί του Σεΐχη Ζάιντ(το μεγαλύτερο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο) που μπορεί να  φιλοξενήσει 40.000 προσκυνητές, 9.000 εκ των οποίων στην κεντρική αίθουσα προσευχής. Το Παλάτι Qasr Al-Hosn που  υπήρξε για περισσότερο από δυο αιώνες η κατοικία της βασιλικής οικογένειας Al Nahyan και το  νησί Yas Island (έκτασης 25.000 στρεμμάτων) που είναι  ένα τεράστιο λούνα παρκ για ενήλικες και ο παράδεισος για τους λάτρεις της Formula1.

ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ: Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ: Είναι γνωστό ότι τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας είναι το must κάθε Φθινοπώρου. Tο τοπίο έχει πάρα πολλές εναλλαγές. Aπό τα ελατοδάση του Mαίναλου στις μικρές κοιλάδες του Λάδωνα, στο οροπέδιο της Tρίπολης, στην άγρια ομορφιά του Πάρνωνα και τις υπέροχες παραλίες της Kυνουρίας. Απλά μαγευτική!

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Στεμνίτσα ή Yψούντα( με το  πλούσιο Λαογραφικό  Mουσείο), τη Βυτίνα (λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, θεωρείται  η  πιο «τουριστική» περιοχή) και τα χωριά Πλάτανο (έναν παραδοσιακό οικισμό με νερόμυλο και λιθόστρωτα σοκάκια) και  Λιμποβίσι, όπου βρίσκεται αναπαλαιωμένη  η γενέτειρα του Kολοκοτρώνη. Kάτω από τη Δημητσάνα στα 8 χλμ. βρίσκεται η Mονή Φιλοσόφου, γνωστή και σαν «Kρυφό Σχολειό», ενώ το Φράγμα του Λάδωνα κόβει την ανάσα με την εντυπωσιακή ομορφιά του.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ: Για να δείτε να καθρεφτίζονται στα νερά της περίφημης λίμνης  παλιά αρχοντικά, θαυμάσιες εκκλησίες και τα μνημεία της βυζαντινής Τέχνης που μετατρέπουν την πόλη σε υπαίθριο μουσείο.  Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας. Η πόλη έχει 74 εκκλησίες και περίπου 140 αρχοντικά, όλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των 17ου και 18ου αιώνα.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Η λίμνη της Καστοριάς ή λίμνη Ορεστιάδα, όπως είναι το όνομά της, έχει έκταση 28 τ.χλμ., και μέγιστο βάθος περίπου 12 μέτρα. Η λίμνη παγώνει για περίπου 15 μέρες το χρόνο, ενώ παλαιότερα  ο πάγος ήταν τόσο παχύς, που από πάνω μπορούσαν να περνούν φορτωμένα κάρα. Σας προτείνουμε νακάνετε μια βόλτα με τα πόδια στο Ντολτσό, τη συνοικία της παλιάς Καστοριάς με τα περισσότερα παλιά αρχοντικά και τα πανέμορφα στενά καλντερίμια.

ΠΗΛΙΟ: Η «ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ» ΕΠΙΛΟΓΗ!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ: Το Πήλιο χωρίς υπερβολή διαθέτει τα πάντα! Πανέμορφα χωριά, ατμοσφαιρικούς ξενώνες σε ιστορικά αρχοντικά και mountain resorts, διαδρομές μέσα σε υπέροχη φύση, ωραίες παραλίες (στην Νταμούχαρη άλλωστε, γυρίστηκε το «Mamma mia») και πληθωρική τοπική κουζίνα. Το Βουνό των Κενταύρων δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα για όλες τις εποχές του χρόνου.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Την  Μακρινίτσα(ένα άκρως γραφικό χωριό, γεμάτο πλακόστρωτα καλντερίμια και παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά), την Τσαγκαράδα (κοσμοπολίτικο χωριό στο οποίο δεσπόζει το κρυφό σχολειό και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας που βρίσκεται μέσα σε έναν βράχο), το Χιονοδρομικό Κέντρο (ένα από τα παλαιότερα  στην Ελλάδα)και την Πορταριά (είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων γύρω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας που χτίστηκε τον 13ο αιώνα). Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα με  τον θρυλικό «Μουζούρη», ο οποίος θα σας ταξιδέψει με 25 χιλιόμετρα την ώρα, μέσα από μία μαγευτική διαδρομή ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου κάνει στάση στο παραδοσιακό χωριό Μηλιές (σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βόλο και σε υψόμετρο 400 μέτρων), από το οποίο η θέα είναι σίγουρο ότι θα σας συγκινήσει.