Ένα χωριό στην Πρέβεζα απέκτησε δίκτυο υδροδότησης που ποτέ, αν και τελείωσε και η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν είχε!

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό…

Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού Ανώγειο, που βρίσκεται κοντά στη Φιλιππιάδα, στην Πρέβεζα, ζουν τις πιο ευτυχισμένες και… πρωτόγνωρες μέρες της ζωής τους, καθώς ο οικισμός απέκτησε δίκτυο υδροδότησης που ποτέ, αν και τελείωσε και η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν είχε!

Κατεξοχήν κτηνοτρόφοι οι κάτοικοι, ήταν αναγκασμένοι μέχρι σήμερα να μεταφέρουν στα σπίτια τους με υδροφόρες -και ό,τι άλλο μέσο είχαν στη διάθεσή τους!

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο οικισμός Βούλιστας Παναγιάς, όπου και εκεί τα έργα υδροδότησης βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Ήταν τα μοναδικά χωριά στον Δήμο Ζηρού, όπου οι κάτοικοι δεν απολάμβαναν το βασικό αγαθό του νερού.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος αναφέρει πως «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι», αλλά όχι στις βρύσες των κατοίκων, μέχρι οι μακροχρόνιοι και δυναμικοί αγώνες τους βρουν την τελική και οριστική δικαίωση. Συλλογές υπογραφών, παραστάσεις, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, μέχρι και επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν στείλει παλαιότερα, απογοητευμένοι από τη μη εύρεση λύσης στο δίκαιο αίτημά τους. Αποσπασματικές ενέργειες, άστοχοι χειρισμοί, κωλυσιεργίες αλλά και η μη εστίαση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, στερούσαν από τους κατοίκους και κτηνοτρόφους των δύο κοινοτήτων το πολύτιμο αγαθό του νερού.

Το χρονικό της επίλυσης του ζητήματος

Οι πρώτες ενέργειες στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος, αν και προεργασίες είχαν προϋπάρξει, άρχισαν το 2004, όταν επί νομάρχη Βασίλη Ιωάννου και υπεύθυνου αντινομάρχη Δημητρίου Κώστα, πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στην περιοχή και άντληση υδάτων σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ Πρέβεζας.

Το 2008 συντάχθηκε μελέτη εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, από τον τότε Δήμο Ανωγείου με δήμαρχο τον Ηλία Παπατσίμπα. Το 2013 ξεκίνησε η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου από τον Δήμο Ζηρού. Λόγω ζητημάτων που είχαν ανακύψει το 2016 έγινε τροποποίηση της μελέτης δικτύου από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ζηρού.

Τη διετία 2017-2018 οι ρυθμοί επισπεύστηκαν και προχώρησαν από τον Δήμο, η δημοπράτηση, αλλά και η ολοκλήρωση της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Εντός του 2019 με την εξόφληση του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώθηκε και η ηλεκτροδότηση της γεώτρησης, ένα έργο που επίσης στήριξε οικονομικά η Περιφέρεια Ηπείρου.

Φέτος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη δοκιμαστική λειτουργία, ξεκίνησε η πολυπόθητη υδροδότηση της Κοινότητας του Ανωγείου, ενώ ταυτόχρονα έγινε και ανάθεση του έργου προστασίας της γεώτρησης, το οποίο θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.