Ghost: H πρώτη pop – Black Metal μπάντα στην ιστορία

Οι Ghost είναι σουηδικό Ηeavy Μetal συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε στο Λινκόπινγκ το 2008. Πρόκειται για μια πραγματικά αξιοπερίεργη ιστορία καθώς για χρόνια κανείς δεν ήξερε το παραμικρό για την ταυτότητα τους παρά το ότι γνώριζαν, χρόνο με το χρόνο, τεράστια επιτυχία. Το συγκρότημα παρουσιάζεται στην σκηνή με εκκεντρικό, το λιγότερο, τρόπο, καθώς πέντε από τα έξι μέλη του συγκροτήματος φορούν στολές και μάσκες ώστε να μην μπορεί να διακρίνει κάποιος το παραμικρό χαρακτηριστικό τους. Ο τραγουδιστής ναι μεν αλλάζει περσόνες συχνά – πυκνά αλλά πάντα εμφανίζεται ως μια καρικατούρα του Πάπα.

Τα μέλη του σχήματος παραμένουν ανώνυμα, ακόμα και στα εσώφυλλα των δίσκων τους, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους, με τον τραγουδιστή να αποκαλείται, αυτή την εποχή, «Cardinal Copia» και τους υπόλοιπους μουσικούς «Nameless Ghouls». Μόλις πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε η είδηση, μετά από μια δικαστική διαμάχη, ότι ο τραγουδιστής – ηγέτης τους είναι ο Tobias Forge, o οποίος ήταν γνωστός από τα συγκροτήματα Repugnant και Crashdïet όπου εμφανίζονταν με το όνομα Mary Goore.

Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία μετά το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο «Infestissumam» αλλά κυρίως με τον τρίτο τους δίσκο, «Meliora», που σκαρφάλωσε στο αμερικάνικο Top-10 και τους χάρισε ένα βραβείο Γκράμι στην κατηγορία «Best Metal Performance» το 2016. Φέτος, παρά το ότι ανήκουν στην σκηνή του Black Metal, δηλαδή «υμνούν» τον άρχοντα του σκότους , έβγαλαν ένα δίσκο που θα μνημονεύεται για χρόνια καθώς με αυτό το μοναδικό «πάντρεμα» της pop με την Μetal μουσική, δεμένα με τους σκοτεινούς στίχους, πέτυχε το εξωπραγματικό: να τους ακούν άνθρωποι που δεν άκουγαν αυτό το είδος της μουσικής μέχρι σήμερα, χωρίς παράλληλα να χάσουν τους παραδοσιακούς ακροατές – οπαδούς της σκηνής.

Οι Ghost έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό: να κάνει ξανά το Heavy Metal ενδιαφέρον και θελκτικό στις μάζες. Η πορεία αυτή ξεκίνησε μεν από τον προηγούμενο δίσκο τους με το «Square Hammer» να γνωρίζει τεράστια επιτυχία, δικαίως καθώς είναι ένα από τα πιο «πιασάρικα» τραγούδια όλων των εποχών, ενώ στη συνέχεια το «He Is» οπτικοποίησε την ειρωνική αισθητική που έχουν απέναντι στην θρησκεία. Αν πολλά από τα παραπάνω σας τρόμαξαν, δεν θα έπρεπε. Η μουσική είναι και αυτή ένα σόου, μια παράσταση και οι Ghost έχουν και την σκηνική παρουσία αλλά κυρίως έχουν την ουσία, που είναι τα τραγούδια. Μην «τσιμπάτε» λοιπόν με τα στερεότυπα και ακούστε τους.