Τριπλό πλήγμα στις νομικές προσπάθειες Τραμπ

Τρεις πολιτείες απέρριψαν τις ενστάσεις Τραμπ την Πέμπτη, και μαζί με την επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια που έδειξε καθαρή νίκη του Τζο Μπάιντεν με πενταψήφια διαφορά σε ψήφους, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ από το να αποδεχθεί και δημοσίως τη νίκη του, όπως επισήμανε και κορυφαίο στέλεχος των Ρεμπουμπλικανών.

Μετά την απόσυρση της ένστασης στο Μίσιγκαν, που δεν άντεχε προ του δικαστηρίου, οι πολιτείες τις Τζόρτζια, της Αριζόνα και της Πενσιλβάνια απέρριψαν αντίστοιχες αγωγές της πλευράς των Ρεπουμπλικανών που στόχευαν στην επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Ιδιαιτέρως στην Τζόρτζια, η επανακαταμέτρηση που διεξήχθηε μπορεί να βρήκε 6.000 ψήφους που δεν είχαν προσμετρηθεί, αλλά η επίδρασή τους στο τελικό αποτέλεσμα της πολιτείας του Αμερικανικού Νότου ήταν μηδαμινή, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί ανεπισήμως ότι ο κ. Μπάιντεν αναδείχθηκε και εκεί νικητής με διαφορά 12.284 ψήφων. Την Παρασκευή θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση τπυ αποτελέσματος.

Σημειωτεόν ότι ο δικαστής της Τζόρτζια που απέρριψε την Πέμπτη την αγωγή Τραμπ διορίστηκε πέρυσι από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Έτσι τα αποτελέσματα σε όλη την αμερικανική επικράτεια δείχνουν ξεκάθαρη επικράτηση του Δημοκρατικού υποψηφίου με 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Προέδρου Τραμπ, αλλά και προβάδισμα κατά 5,9 εκατομμύρια ψήφους.

Πάντως τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ ίσως προσπαθήσει να πιέσει πολιτειακά νομοθετικά σώματα που πρόσκεινται προς του Ρεπουμπλικάνους να αγνοήσουν τη λαϊκή ψήφο και να ορίσουν οι εκείνα τους εκλέκτορες που θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο.

Με αυτά πλέον τα δεδομένα ο Ρεπουμπλικάνος πρώην υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνι δήλωσε την Πέμπτη πως «έχοντας αποτύχει να παρουσιάσει μια λογική εικόνα εκτεταμένης νοθείας ή συνωμοσίας σε κάποιο δικαστήριο, ο Πρόεδρος πλέον έχει καταφύγει σε ανοικτή πίεση σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους για να αλλοιώσει τη βούληση του λαού και να ανατρέψει την εκλογή.»

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποια χειρότερη αντιδημοκρατική πράξη από εν ενεργεία Αμερικανό Πρόεδρο,» πρόσθεσε με έμφαση ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.