Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις

Βάσει έρευνας που δημοσίευσε ο Economist, η Σιγκαπούρη και η Οσάκα υποχώρησαν και πλέον το Παρίσι και η Ζυρίχη, μαζί με το Χονγκ Κονγκ, βρίσκονται στην πρώτη τριάδα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου.

Στα αξιοσημείωτα της λίστας η… εκτόξευση της Τεχεράνης. Όπως μετέδωσε το BBC, η πρωτεύουσα του Ιράν ανέβηκε 27 θέσεις. Ο λόγος; Οι αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε μέσα στο 2020 η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Economist για το Κόστος Ζωής στον Κόσμο το 2020, ο κορωνοϊός έφερε σημαντικές διακυμάνσεις στην ισοτιμία του δολαρίου με άλλα νομίσματα, επηρεάζοντας το κόστος ζωής σε πολλές μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Ενώ το δολάριο σημείωσε σημαντικές απώλειες, το ευρώ και τα άλλα νομίσματα που χρησιμοποιούνται σε κράτη στο δυτικό τμήμα της Ευρώπης ή στη βόρεια Ασία ενισχύθηκαν.


Αποτέλεσμα; Επηρεάστηκαν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών, μεταβάλλοντας έτσι το κόστος ζωής και οδηγώντας σε ανακατατάξεις στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, όπως εξηγεί η Ουπασάνα Ντατ, ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που έφτιαξαν τη μελέτη.

Στην τέταρτη θέση της λίστας βρίσκεται η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθούν Οσάκα, Τελ Αβίβ, Νέα Υόρκη, Γενεύη, Λος Άντζελες και Κοπεγχάγη.

Δείτε τον χάρτη με τις 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα του Economist για το Κόστος Ζωής το 2020:


Η Δαμασκός, πρωτεύουσα στη Συρία -τη χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος από τον Μάρτιο του 2011 ενώ δεν σταματά η ανάμειξη ξένων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία)- είναι η πόλη με το χαμηλότερο κόστος ζωής. Προτελευταία είναι η Τασκένδη (πρωτεύουσα στο Ουζμπεκιστάν). Από πάνω εμφανίζονται κατά σειρά η Λουσάκα (Ζάμπια), το Καράκας (Βενεζουέλα), το Αλμάτι (Καζακστάν), το Καράτσι (Πακιστάν), το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) και το Αλγέρι (Αλγερία).