Ο Μόρισεϊ τα βάζει με τους Σίμπσονς επειδή τον είπαν ρατσιστή

Την οργή του Μόρισεϊ προκάλεσε ένα επεισόδιο των Σίμπσονς, στο οποίο εμφανίζεται ένας ρατσιστής μεσήλικας τραγουδιστής που θυμίζει έντονα τον ίδιο. Στο επεισόδιο, με τίτλο «Πανικός στους δρόμους του Σπρίνγκφιλντ», η Λίσα Σίμπσον, που λατρεύει το συγκρότημα The Snuffs, συνομιλεί με τον τραγουδιστή τους, τον Κουίλομπι, έναν νεαρό μελαγχολικό βρετανό καλλιτέχνη των 80s, με κούρεμα παρόμοιο με του Μόρισεϊ, και βίγκαν.

Τελικά, όμως, αποδεικνύεται ότι ο Κουίλομπι, στον οποίο δανείζει τη φωνή του ο εξαίρετος ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, είναι αποκύημα της φαντασίας της μικρής, όταν αυτός μεταμορφώνεται σε έναν γκριζομάλλη, μίζερο ρατσιστή μεσήλικα, που λέει στους φαν του –ανάμεσά τους και τον νεότερο εαυτό του– ότι δεν είναι πια βίγκαν γιατί αυτή «είναι μία επινόηση των ξένων, από τους οποίους ο πλανήτης έχει υπερβολικά πολλούς. Ναι, μισώ τους ξένους που έρχονται στη χώρα, μας παίρνουν τις δουλειές και κοιμούνται με τους άντρες μας».

Λίγες ώρες μετά την προβολή του επεισοδίου, ο διαχειριστής της σελίδας του Μόρισεϊ χαρακτήρισε τη σειρά «ρατσιστική και προσβλητική». O Μορισέι δεν χάρηκε και πολύ με όσα του έσουραν οι Σίμπσονς, όμως είχε δώσει αφορμές «Ακόμη χειρότερα –το να αποκαλεί τον χαρακτήρα του Μόρισεϊ ρατσιστή χωρίς να επισημαίνει κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν προσφέρει τίποτα. Λειτουργεί μόνο σαν προσβολή στον καλλιτέχνη», έγραφε ο Πίτερ Κάτσις. Βέβαια, ο Μόρισεϊ έχει μεγάλη ιστορία ρατσιστικών δηλώσεων, όπως εναντίον των Κινέζων και των Αράβων, έχει υποστηρίξει το ακροδεξιό κόμμα της Βρετανίας, έχει πει ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δεν μιλά σωστά αγγλικά και ότι ο Χίτλερ ήταν αριστερός…

Αργότερα, αντέδρασε και ο ίδιος ο Μόρισεϊ. Σε μία μακροσκελή δήλωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, έγραψε μεταξύ άλλων: «Το μίσος που οι δημιουργοί των Simpsons δείχνουν προς το πρόσωπό μου, προφανώς και σηκώνει μήνυση, για την οποία όμως δεν διαθέτω τους πόρους. Σε αντιπαθούν ιδιαίτερα όταν η μουσική σου επηρεάζει τον κόσμο με δυνατό και όμορφο τρόπο. Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις το 2021 είναι να δανείσεις δύναμη στη ζωή των άλλων… Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με νόμους για το μίσος, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να προστατεύει εμένα. Η ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει πια». Είπε επίσης ότι τα ΜΜΕ τού έχουν επιτεθεί με τόσο μίσος, «που θα σκότωνε ένα ολόκληρο κοπάδι από βίσωνες» και αποκάλεσε τους δημιουργούς των Σίμπσονς, «αδαείς». Ο σεναριογράφος του επεισοδίου, Τιμ Λονγκ, ανέφερε ότι ο χαρακτήρας δεν βασίστηκε μόνο στον Μόρισεϊ, αλλά και στον Ιαν Κέρτις των Joy Division και άλλους σταρ της εποχής.

Η Telegraph αναφέρει ότι ο Μόρισεϊ δεν θα ήταν στόχος των Σίμπσονς, αν «δεν είχε τόσο μεγάλο στόμα» και θυμίζει τη δήλωση του Τζόνι Μαρ, του κιθαρίστα των Smiths, που απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επανένωσης της θρυλικής μπάντας, είπε: «Πιο πιθανό βλέπω να δίνει στον (ακροδεξιό) Νάιτζελ Φάρατζ στην κιθάρα». Σημειώνει επίσης, ότι φαίνεται πως ο Μόρισεϊ δεν έχει χιούμορ, καθώς κανείς διάσημος από όσους σατίρισε η σειρά κινουμένων σχεδίων στα 31 της χρόνια, δεν έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν, ούτε καν ο Ρίτσαρντ Νίξον…