Τις βλέπουμε καθημερινά αλλά δεν ξέρουμε τόσα γι’ αυτές. Ψάξαμε και βρήκαμε την ιστορία της μπάλας, διαφόρων αθλημάτων.

Baseball

Τα μπαλάκια του baseball ήταν ιδέα του μεγάλου A.G. Spalding, του ανθρώπου που κατασκεύασε τις πρώτες μπάλες μπάσκετ και τις οποίες αγοράζουμε όλοι μέχρι και σήμερα. Μετά και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πυρήνας της μπάλας, περιείχε συμπιεσμένο καουτσούκ, σαν αυτά που έχουν τα μπαλάκια του γκολφ. Το να παίζει κανείς baseball το 1920, θεωρούταν σαν να παίζει με τη φωτιά. Οι μπάλες ήταν από εξαιρετικά σκληρό υλικό και δεν έβγαιναν με άρτιες προδιαγραφές λόγω χαμηλού κόστους. Πολλά παιχνίδια να παίζονται με ένα και μοναδικό μπαλάκι που θεωρούταν από τα πετυχημένα της σειράς, το οποίο σκιζότανε εύκολα, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να ξαναράβουν το ύφασμα από την αρχή. Οι ραφές που έχουν τα σημερινά μπαλάκια είναι σχέδιο, τιμής ένεκεν εκείνης της εποχής, που αποκαλέστηκε dead ball era. Ο λόγος; Ένα τέτοιο μπαλάκι, σκότωσε τον batter Ray Chapman όταν τον πέτυχε στο κεφάλι.

Ποδόσφαιρο

Από τις παλιές ελληνικές ταινίες, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι μπάλες που χρησιμοποιούνταν, ήταν ελαφρύτερες και έμοιαζαν με αυτές του βόλεϊ. Θα εκπλαγείτε όμως αν μάθετε, πως η παλαιότερη μπάλα που έχει βρεθεί, ήταν στο κάστρο Stirling στη Σκωτία το 1981. Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από δέρμα ελαφιού και έντερο γουρουνιού και χρονολογείται από το 1540! Πλέον οι μπάλες έχουν 5 βασικά μεγέθη, ενώ το σχήμα με τα 32 πολύγωνα, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από την Δανική εταιρία Select το 1950. Ήταν το σχέδιο που διέδωσε η Adidas γνωστό ως Telstar και έκανε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στο κοινό του Μουντιάλ του 1970 που την λάτρεψε. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέχρι το 1950 οι μπάλες ήταν κυρίως σκουρόχρωμες και μόλις το 1951, ήταν που χρησιμοποιήθηκε μια λευκή για να βοηθήσει τον κόσμο να παρακολουθήσει καλύτερα τη ροή του παιχνιδιού.

Μπάσκετ

Ήταν 1981 όταν ο γυμναστής του σχολείου των Χριστιανών Εργαζομένων(τωρινό Springfield) ονόματι James Naismith, εισήγαγε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να αντιμετωπίσουν την βαρεμάρα του χειμώνα. Χρησιμοποιώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου και δύο καλάθια για ροδάκινα, διεξήχθη ο πρώτος ανεπίσημος αγώνας μπάσκετ! Για άλλη μια φορά, ο A.G. Spalding ήταν ο πρώτος που έφτιαξε την πρώτη μπάλα μπάσκετ σύμφωνα με τις οδηγίες του Naismith και παρέμεινε στην κατασκευή τους μέχρι και σήμερα. Έκτοτε, οι μπάλες και άλλων εταιριών, όπως της Wilson και της Molten κατασκευάζονται και για κλειστό αλλά και για ανοιχτό χώρο.  Η FIBA είναι τόσο αυστηρή με τις προδιαγραφές, που η μπάλα πρέπει να είναι πάντα μεγέθους 7 και κατασκευασμένη με το καλύτερο υλικό καουτσούκ.

Γκολφ

Τα σύγχρονα μπαλάκια του γκολφ, αποτελούνται από καουτσούκ και μείγματα ουρεθάνης. Όμως τα πρώτα μπαλάκια που παρουσιάστηκαν στους Σκωτσέζους τον 17ο αιώνα, ήταν ξύλινα! Στη συνέχεια τα μπαλάκια παραγεμιζόντουσαν με φτερά από χήνες ή πάπιες(αρκετά για να γεμίσεις ένα καπέλο), βράζονταν και στη συνέχεια δενόντουσαν με δέρμα αγελάδας. Το μπαλάκι αυτό παρέμεινε για δύο αιώνες στο πλευρό του μπαστουνιού και ήταν ιδιαίτερο ακριβό για την εποχή του. Πως έγιναν τα «βαθουλώματα» πάνω στο μπαλάκι; Το 1848 τα πολλά χτυπήματα παραμόρφωσαν το μπαλάκι. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα γοητευτικό στους κατασκευαστές και στους παίχτες και από τότε και μέχρι την αλλαγή σε μπαλάκια με πολλά στρώματα, κατασκευαζόντουσαν σε αυτό το μοτίβο.

Πινγκ Πονγκ

Αυτό που πρέπει να ξέρετε για την ονομασία του παιχνιδιού, είναι πως με την ονομασία πινγκ-πονγκ, οι Βρετανοί του 1800 αποκαλούσαν έτσι τους αδερφούς Πάρκερ, τους πρώτους ανθρώπους που κατασκεύασαν εξοπλισμό για το άθλημα αυτό. Εμάς όμως, μας ενδιαφέρει το μπαλάκι. Το μπαλάκι, φτιαγμένο από φύλα ζελατίνης και πεπιεσμένο αέρα, ήταν ιδέα του James Gibb που τη συνέλαβε και την έθεσε σε εφαρμογή σε ένα από τα ταξίδια του στην Αμερική. Το μπαλάκι ζυγίζει 2.7 γραμμάρια και έχει διάμετρο 40mm. Το χρώμα που έχουν τα μπαλάκια δεν είναι άρτος και θεάματα, αλλά επιλέγεται αναλόγως του χρώματος του τραπεζιού.

 Ράγκμπι

Οι πρώτες μπάλες κατασκευάστηκαν ραμμένες στο χέρι από τους Richard Lindon και William Gilbert που είχαν τσαγκάρηδες δίπλα στο σχολείο Rugby. Το άθλημα πήρε στη συνέχεια το όνομα του από το σχολείο αυτό. Το περίεργο σχήμα της μακρόστενης μπάλας δεν είναι τυχαίο. Αποδίδεται στην κύστη του γουρουνιού, βασικό υλικό για εκείνη την εποχή. Επιπλέον το πόσο μεγάλη ή μικρή ήταν η μπάλα, είχε να κάνει με το αντίστοιχο μέγεθος της κύστης του γουρουνιού! Οι μετέπειτα μπάλες ήταν πιο οβάλ σε σχήμα. Χρειάστηκε να έρθει το 1870 για να σκεφτεί ο Richard Lindon την ευχρηστία του καουτσούκ που βοήθησε στην ελαστικότητα της μπάλας. Τέλος, με το πέρασμα των χρόνων, αποδείχτηκε πως το μακρουλό σχήμα, βοηθούσε περισσότερο τους αθλητές στη ρίψη τους. Η επίσημη μπάλα έχει 28cm μάκρος.