Τα τελευταία χρόνια, η Rihanna φαίνεται να εστιάζει οπουδήποτε σχεδόν εκτός από τη μουσική της. Στις ταινίες, στη μόδα, στους έρωτες και ουσιαστικά στο μεθοδικό χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας. Σε κάποιες πρόσφατες συνεντεύξεις της, υποσχόταν αόριστα την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ (το ένατο στην καριέρα της) μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Ένα μήνα πριν λήξει αυτή η προθεσμία, αντί για καινούριο δίσκο, κυκλοφορεί ένα ογκώδες λεύκωμα με τίτλο απλά “Rihanna”.  

Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου, η έκδοση αυτή από τον γνωστό οίκο Phaidon που ειδικεύεται σε πολυτελή λευκώματα, αποτελεί την «αυτοβιογραφία» της. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για άλλο ένα πολυτελές προϊόν που προσφέρει το brand της Rihanna. Εικόνες απλώνονται σε δισέλιδα σαλόνια, τα οποία συνδυάζονται με κολάζ από χλιδάτα VIP πάρτι και φωτογραφίες από διακοπές, αλλά μεγαλύτερη έμφαση δίνεται σαφώς στα ρούχα παρά στη μουσική ή σε άλλες δραστηριότητες.  

Ο τόμος ξεκινά χρονολογικά πάντως και μέχρι κάποιο σημείο λειτουργεί και ως βιβλίο απομνημονευμάτων, ή ως δείγμα του πόσο υποδειγματικά έχει επιμεληθεί η ίδια την αφετηρία της ως φαινομένου, δηλαδή την παιδική της ηλικία. Στο κεφάλαιο αυτό, μπορεί κανείς να δει σκηνές και στιγμιότυπα από τη ζωή της στα Μπαρμπάντος – από επιστολές που υπογράφει ακόμα με το “κανονικό” μικρό της όνομα, το Robyn (το Rihanna είναι το μεσαίο) μέχρι οικογενειακές φωτογραφίες και σχολικούς ελέγχους.  

Η ίδια είναι ειλικρινής πάντως όσον αφορά στις προθέσεις της για το βιβλίο. «Δεν έχω χρόνο για απομνημονεύματα, κορίτσι μου», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της μόλις τον περασμένο μήνα. «Οι οπαδοί μου είναι πολύ νέοι και πάσχουν από σύνδρομο διάσπασης προσοχής, προτιμούν να βλέπουν ωραίες φωτογραφίες παρά να διαβάζουν, ας είμαστε ειλικρινείς».   Όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times στο κείμενο κριτικής παρουσίασης του βιβλίου, «πρόκειται λιγότερο για απομνημονεύματα και περισσότερο για μια συλλογή από εμπειρίες που έζησε επιφανής μεγιστάνας και επιθυμεί να τις μοιραστεί μαζί μας – η ίδια η σταρ όμως είναι σα να έχει φύγει από το πάρτι για να ασχοληθεί με το επόμενο πρότζεκτ της».