Λουκάς Χαψής: Επαγγελματίας φωτογράφος, ερασιτέχνης αστρονόμος και ταξιδευτής

Αν κάποιος χαρακτήριζε τον Λουκά Χαψή ως έναν απλό φωτογράφο, σίγουρα θα τον αδικούσε. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο. Για έναν ταξιδιώτη, εξερευνητή, αλλά και έναν παρατηρητή των αστρικών σωμάτων και των ουράνιων φαινομένων που ξετυλίγονται μέσα στο χρόνο. Κι εκείνος είναι πάντα εκεί, έτοιμος να τα απαθανατίσει με τον φακό του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λήμνο. Το μικρόβιο της φωτογραφίας το «κόλλησε» ενώ σπούδαζε λογιστικά στη Θεσσαλονίκη. Τελειώνοντας τη θητεία του, ήξερε ότι αυτό θέλει να κάνει επαγγελματικά. Στα 20 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, ο Λουκάς έχει κάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 3.500 εξώφυλλα και δεκάδες χιλιάδες σελίδες μόδας.

«Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο και να ζω μέσα από τις φωτογραφίες μου. Να αναζητώ την ομορφιά παντού», επισημαίνει ο Λουκάς.

Το Πάσχα ήταν στην Τυνησία, το καλοκαίρι για ένα μήνα στη Νορβηγία. Πάντα μόνος. «Ταξιδεύω μόνος, γιατί έτσι είμαι πιο αποδοτικός. Κανείς δεν θα άντεχε το πρόγραμμά μου. Όταν θέλω να κάνω “κλικ” δεν πεινάω, δεν νυστάζω, δεν κρυώνω. Ιδίως η νυχτερινή φωτογραφία, που μου αρέσει πολύ, θέλει θυσίες» εξηγεί. «Μου αρέσει να ζω όσα καταγράφω, να μην είμαι απλός παρατηρητής των πραγμάτων. Δεν θέλω να έχουν λεζάντες οι φωτογραφίες μου, θέλω να μιλούν από μόνες τους. Τότε μόνο είναι επιτυχημένες», λέει στο D-side o Λουκάς Χαψής.

Το πάθος του για την αστροφωτογραφία πυροδότησε το 1995 η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου που παρακολούθησε στην Ταϋλάνδη. Έκτοτε, έθεσε ως στόχο το κυνήγι των εκλείψεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Μόνο αν το ζήσει κανείς, μπορεί να καταλάβει. Δεν μεταφέρεται το βίωμα, είναι μοναδική εμπειρία». Τον Ιούλιο του 2010 βρέθηκε στο Νησί του Πάσχα, πάλι με αφορμή μια έκλειψη. Εκεί έμεινε έναν ολόκληρο μήνα, αφού κατάφερε να είναι ο μοναδικός που πήρε άδεια για να φωτογραφήσει τα αγάλματα Μοάι στους αρχαιολογικούς χώρους, υπό το φως των αστεριών. Το αποτέλεσμα; Συγκλονιστικό. Με το υλικό που συγκέντρωσε πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση, η οποία φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου τον Φλεβάρη του 2011, με τίτλο «Παρατηρητές του χρόνου, ένα αστρικό ταξίδι στη γη των Moai». «Όλες οι φωτογραφίες μου είναι αληθινές. Δεν με αφορά να πάρω έναν ουρανό, να του κολλήσω διάφορα και να κάνω… Τέχνη», τονίζει με ειλικρίνεια ο γνωστός φωτογράφος.

Μετά τη Χιλή, ήταν θέμα χρόνου να κάνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. Με την αρωγή του Πλανηταρίου, ο Λουκάς θα παντρέψει τις ιερές πέτρες της Αρχαίας Ελλάδας με τ’ αστέρια, φωτογραφίζοντας 14 αρχαιολογικούς χώρους κάτω από τον έναστρο ουρανό. Από τη Δήλο και την Επίδαυρο μέχρι τις Μυκήνες και την Κνωσό. Απόρροια, ένα υπέροχο λεύκωμα με τίτλο «Ναοί στο σχήμα του ουρανού…», που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *